BiH
0

Podržan projekt izgradnje kapaciteta za borbu protiv korupcije

SRNA
Semiha Borovac
Semiha Borovac
Upravni odbor Fonda za reformu javne uprave u BiH podržao je danas projekt "Izgradnja kapaciteta za borbu protiv korupcije u strukturama državne službe u BiH".

Projekt će biti finansiran donatorskim sredstvima i zajednički je za sva četiri upravna nivoa, odnosno BiH, Federacija BiH, Republika Srpska i Brčko distrikt.

Aktivnosti koje će biti provedene su, između ostalog, obuka državnih službenika u borbi protiv korupcije i provođenje javne kampanje o ovoj tematici. 

Predviđena je priprema i štampanje priručnika za zaposlene u organima državne uprave koji će obuhvatiti i oblast etike, integriteta i borbe protiv korupcije, uključujući i uputstvo za izradu antikorupcionih planova institucija. 

Državni koordinator za reformu javne uprave Semiha Borovac istakla je na sjednici u Brčkom da će, pored ispunjavanja mjera iz Strategije reforme javne uprave i revidiranog Akcionog plana jedan, realizacija projekta doprinijeti i ispunjavanju opštih, kao i posebnih kategorija ciljeva utvrđenih u Strategiji za borbu protiv korupcije od 2009. do 2014. godine, saopšteno je iz Fonda za reformu javne uprave.

Članovi UO Fonda za reformu javne uprave dali su saglasnost i na prijedlog odluke o dodjeli ugovora za nabavku konsultantskih usluga za implementaciju projekta "Uspostavljanje savremenih odjeljenja za upravljanje ljudskim potencijalima u organima uprave u BiH". 

Cilj projekta je obezbjeđivanje podrške procesu reforme javne uprave i razvoju državne službe u BiH kroz stratešku transformaciju postojeće kadrovske funkcije u pravcu izgradnje modernog sistema i funkcije upravljanja ljudskim potencijalima u institucijama i organima uprave u BiH. 
Data je saglasnost i na projektni prijedlog i projektni zadatak "Obuka službenika za odnose s javnošću- faza dva". 

Korisnici ovog projekta su Služba za informisanje Savjeta ministara BiH, Kancelarija Vlade FBiH za odnose s javnošću, Biro za odnose s javnošću Vlade RS, Kancelarija za odnose s javnošću Vlade Brčko distrikta, te službenici za odnose s javnošću institucija vlada svih nivoa.