Prijateljski Iran
77

Potpisan Sporazum o bratimljenju između Općine Stari Grad i općine u Teheranu

FENA
Načelnik Općine Stari grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić i načelnik Općine 12 Grada Teherana Abed Maleki potpisali su danas Sporazum o bratimljenju i saradnji, kojim se obavezuju da trajno uspostavljaju različite oblike saradnje, razmjenjuju ideje o realizaciji projekata od zajedničkog interesa u oblastima privrede, kulture, obrazovanja, sporta, zaštite prirodnog i drugog nasljeđa.

Načelnik Hadžibajrić napomenuo je da u Teheranu postoje 22 općine te da je Općina 12 najznačajnija, jer se u njoj nalaze sve kulturno-istorijske znamenitosti i institucije Teherana i Islamske Republike Iran.

Podsjetio je da je Iran, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, pružio podršku i najviše pomogao u odbrani Bosne i Hercegovine tokom proteklog rata 1992-1995. godine.

Načelnik Maleki istakao je da između BiH i Irana postoji bliskost u smislu zajedničkih kulturno-istorijskih karakteristika te izrazio zadovoljstvo povodom potpisivanja ovog sporazuma koji će omogućiti jačanje kulturne i društvene saradnje između dva grada i dvije zemlje.

"Nadam se da će nakon potpisivanja sporazuma ti odnosi biti produbljeni, jer ćemo moći razmjenjivati informacije iz različitih područja djelovanja općina", kazao je Maleki.

Dodao je da sporazum također stvara mogućnost jačanja saradnje između privrednika dva grada, kao i planiranja projekata od zajedničkog interesa.

Ambasador Islamske Republike Iran u BiH Mahmud Heydari naglasio je da dolazak načelnika najstarije i najznačajnije općine Teherana predstavlja korak naprijed u saradnji između dvije općine.

"Ova međugradska diplomatija može imati veliku ulogu u razvoju međunarodnih odnosa", zaključio je ambasador te zahvalio načelniku Hadžibajriću na dosadašnjoj saradnji sa Općinom Stari Grad.