BiH
0

Potpisan sporazum između BiH i Švedske o policijskoj suradnji

FENA
Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović koji boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti Kraljevini Švedskoj, potpisao je danas Sporazum između Vijeća ministara BiH i vlade Kraljevine Švedske o policijskoj suradnji sa švedskom ministricom pravde Beatrice Ask.

Ocijenjeno je da će ovim sporazumom dvije države unaprijediti saradnju u borbi protiv kriminala, čije sprječavanje, otkrivanje, istraživanje i procesuiranje zahtijevaju zajedničke mjere nadležnih organa obiju država, kao što je organizovani kriminal, nedozvoljena trgovina drogama, trgovina ljudima, internetski kriminal, pranje novca i borba protiv terorizma.

  • Naše opredjeljenje jest da imamo sigurnosne standarde po uzoru na razvijene zemlje u Evropi i to će biti najveća korist za građane BiH. Nama su potrebna pozitivna iskustva Švedske u ovoj oblasti jer to će ujedno ubrzati naš put ka članstvu u EU, kazao je Ahmetović.

Osim toga, nadležni organi država će sarađivati putem razmjene iskustava, informacija i stručnjaka te dostavljanja informacija o stanju u oblasti kriminala i tendencijama kriminala.

Tokom radnog ručka Ahmetović i Ask dotakli su se i problema lažnih azilanata iz BiH u Švedskoj.

Istaknuto je da je Ministarstvo sigurnosti poduzelo sve neophodne mjere te da između nadležnih institucija postoji izuzetno dobra saradnja, što je rezultiralo smanjenjem novih azilanata, a time i opasnosti od ugrožavanja bezviznog režima saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.