{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan sporazum između BiH i Švedske o policijskoj suradnji

F
31.5.2012. u 15:45
0
1
Potpisan sporazum između BiH i Švedske o policijskoj suradnji
0
Potpisan sporazum između BiH i Švedske o policijskoj suradnji
Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović koji boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti Kraljevini Švedskoj, potpisao je danas Sporazum između Vijeća ministara BiH i vlade Kraljevine Švedske o policijskoj suradnji sa švedskom ministricom pravde Beatrice Ask.
Ocijenjeno je da će ovim sporazumom dvije države unaprijediti saradnju u borbi protiv kriminala, čije sprječavanje, otkrivanje, istraživanje i procesuiranje zahtijevaju zajedničke mjere nadležnih organa obiju država, kao što je organizovani kriminal, nedozvoljena trgovina drogama, trgovina ljudima, internetski kriminal, pranje novca i borba protiv terorizma.

- Naše opredjeljenje jest da imamo sigurnosne standarde po uzoru na razvijene zemlje u Evropi i to će biti najveća korist za građane BiH. Nama su potrebna pozitivna iskustva Švedske u ovoj oblasti jer to će ujedno ubrzati naš put ka članstvu u EU, kazao je Ahmetović.

Osim toga, nadležni organi država će sarađivati putem razmjene iskustava, informacija i stručnjaka te dostavljanja informacija o stanju u oblasti kriminala i tendencijama kriminala.

Tokom radnog ručka Ahmetović i Ask dotakli su se i problema lažnih azilanata iz BiH u Švedskoj.

Istaknuto je da je Ministarstvo sigurnosti poduzelo sve neophodne mjere te da između nadležnih institucija postoji izuzetno dobra saradnja, što je rezultiralo smanjenjem novih azilanata, a time i opasnosti od ugrožavanja bezviznog režima saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: