{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ključni izazovi su borba protiv kriminala, korupcije i terorizma

F
17.4.2012. u 16:22
3
1
Ključni izazovi su borba protiv kriminala, korupcije i terorizma
3
Ključni izazovi su borba protiv kriminala, korupcije i terorizma
Sadik Ahmetović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović sastao se danas u Sarajevu s ambasadoricom Savezne Republike Njemačke u BiH Ulrike Knotz koju je informirao o planovima Ministarstva u narednom periodu, naglašavajući da borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma ostaje ključni izazov i prioritet u budućem radu.
Istakao je da su zbog toga neophodne i promjene u organizaciji sigurnosnog sektora na državnom nivou da bi bio efikasniji i mogao odgovoriti ovim izazovima.

Knotz se interesovala za probleme koje bi moglo prouzrokovati smanjenje budžeta za sigurnosni sektor, posebno kod kontrole granice BiH, a koja će od iduće godine biti granica s EU.

Ahmetović je kazao da očekuje da će nadležne institucije i pojedinci prilikom odlučivanja o budžetu, voditi računa o ovom problemu i obavezama BiH koje su važne za napredak ka EU integracijama.

Razgovarano je i o situaciji u Srebrenici te predstojećim izborima u ovoj općini.

Ahmetović je zatražio podršku da se nađe trajno rješenje za ovaj grad, kroz donošenje novog statuta kako se tenzije ne bi ponavljale periodično, svake četvrte godine, i stvarale nepovoljnu političku klimu koja se reflektuje na ostatak države, ali najviše šteti napretku i stvaranju boljih uvjeta za život svih građana Srebrenice.

Tokom razgovora, zaključeno je da su odnosi ministarstava BiH i Njemačke izuzetno dobri, te da će biti i dodatno poboljšani skorim potpisivanjem nekoliko važnih sporazuma, prvenstveno o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i nelegalne trgovine narkoticima, te sporazuma o readmisiji osoba koje nelegalno borave na teritoriji jedne ili druge države, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: