Sastanak Ahmetovića i Knotzove
3

Ključni izazovi su borba protiv kriminala, korupcije i terorizma

FENA
Sadik Ahmetović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Sadik Ahmetović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović sastao se danas u Sarajevu s ambasadoricom Savezne Republike Njemačke u BiH Ulrike Knotz koju je informirao o planovima Ministarstva u narednom periodu, naglašavajući da borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma ostaje ključni izazov i prioritet u budućem radu.

Istakao je da su zbog toga neophodne i promjene u organizaciji sigurnosnog sektora na državnom nivou da bi bio efikasniji i mogao odgovoriti ovim izazovima.

Knotz se interesovala za probleme koje bi moglo prouzrokovati smanjenje budžeta za sigurnosni sektor, posebno kod kontrole granice BiH, a koja će od iduće godine biti granica s EU.

Ahmetović je kazao da očekuje da će nadležne institucije i pojedinci prilikom odlučivanja o budžetu, voditi računa o ovom problemu i obavezama BiH koje su važne za napredak ka EU integracijama.

Razgovarano je i o situaciji u Srebrenici te predstojećim izborima u ovoj općini.

Ahmetović je zatražio podršku da se nađe trajno rješenje za ovaj grad, kroz donošenje novog statuta kako se tenzije ne bi ponavljale periodično, svake četvrte godine, i stvarale nepovoljnu političku klimu koja se reflektuje na ostatak države, ali najviše šteti napretku i stvaranju boljih uvjeta za život svih građana Srebrenice.

Tokom razgovora, zaključeno je da su odnosi ministarstava BiH i Njemačke izuzetno dobri, te da će biti i dodatno poboljšani skorim potpisivanjem nekoliko važnih sporazuma, prvenstveno o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i nelegalne trgovine narkoticima, te sporazuma o readmisiji osoba koje nelegalno borave na teritoriji jedne ili druge države, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.