BiH
17

Potencijalno opasno vrijeme u cijeloj BiH

Klix.ba
U većem dijelu naše zemlje danas preovladava pretežno oblačno i nestabilno vrijeme praćeno kišom, pljuskovima i grmljavinom. Federalni hidrometeorološki zavod proglasio je žuti meteo alarm za područje BiH, što znači da je vrijeme potencijalno opasno.

Intenzivnije padavnine danas očekuju se u južnim, jugoistočnim i zapadnim područjima. Uz grmljavinu postoje uvjeti i za grad, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Istaknuto je da prognozirane vremenske prilike nisu neuobičajene, ali se savjetuje opreznost ukoliko prakticirate aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima.

Usljed nestabilnog i prohladnog vremena, biometeorološke prilike bit će nepovoljne. Nepovoljne biometeorološke prilike kod većine populacije mogle bi uzrokovati lošije raspoloženje i nervozu, a osjetljivije osobe trebale bi da se prikladno obuku u prijepodnevnim satima.

Temperature zraka u 8:00 sati iznosile su pet stepeni na Bjelašnici, 11 na Kupresu i Ivan Sedlu, 12 na Sokocu, 13 stepeni Celzija u Bihaću, u Banjoj Luci, Bugojnu, Gradačcu, Livnu, Sanskom Mostu, Sarajevu, Srebrenici i Tuzli je 14 stepeni, Doboju, Prijedoru, Zenici i Zvorniku 15, Bijeljini i Goraždu 16, Mostaru i Trebinju 17, Čapljini 18, Neumu i Stocu 19 stepeni Celzija.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosio je 941 milibar, za 1 milibar je niži od normalnog i sporo opada.

Poboljšanje vremenskih uvjeta očekuje se u petak.