|

Potencijalni crni scenario: Ako se Rusija i Ukrajina ne dogovore i BiH će ostati bez plina

Potencijalni crni scenario: Ako se Rusija i Ukrajina ne dogovore i BiH će ostati bez plina
14
D. Be.
26.10.2019. u 10:14
84
komentara
14

dijeljenja
Potencijalni crni scenario: Ako se Rusija i Ukrajina ne dogovore i BiH će ostati bez plina Ilustracija: Shutterstock
Od prvog dana naredne godine mogao bi se ponoviti scenarij iz 2009. godine kada je obustavljena isporuka prirodnog gasa iz Rusije preko Ukrajine prema evropskim zemljama. Ukoliko do toga dođe, saznajemo, bit će pogođena i Bosna i Hercegovina.
Prilikom nedavne posjete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Beogradu, srbijanskim zvaničnicima je rečeno da počnu skladištiti rezerve prirodnog gasa jer postoji mogućnost da se početkom naredne godine zavrnu ventili gasovoda preko Ukrajine. To bi značilo da plin ne bi išao ni prema Balkanu.

Razlog za potencijalni veliki problem leži u činjenici da Rusija i Ukrajina ne mogu postići dogovor o tranzitu i transportu plina preko ukrajinske teritorije. Važeći ugovor ističe krajem ove godine i ukoliko se ne potpiše novi ventili će se morati zatvoriti.

Ukrajinska ruta nema alternativuPreko Ukrajine se transportuju enormne količine prirodnog gasa prema evropskim zemljama. Jedan kraj preko Bugarske ide ka Mađarskoj, Srbiji i BiH, dok se drugim transportuje gas ka zapadnoj Evropi.

S obzirom da još uvijek nisu izgrađeni gasovodi kojim se planira zaobići ukrajinska ruta, a tu se misli na Turski tok i Sjeverni tok 2, jasno je da ne postoji zamjena za rutu transporta ogromnih količina gasa koja trenutno ide preko Ukrajine.

Problem leži u tome da Ukrajina želi ugovor na 10 godina, dok ruski Gasprom traži saradnju na godinu dana računajući da će uskoro osposobiti nove rute za transport gasa ka evropskim zemljama. Kako saznajemo, jedan od nesporazuma je i u činjenici da Moskva želi prodavati gas direktno Ukrajini, a ne putem posrednika kao što je sada slučaj.

Ono što bi moglo pomoći rješavanju ovog problema jeste ukrajinska prilagodba poslovanja trećem energetskom paketu s obzirom da Ukrajina mora iznajmiti svoje kapacitete za transport gasa svima koji plate za tu uslugu.

Gasovod iz Austrije nema kapaciteta za BiHS obzirom da se radi o javnom usluzi sa već poznatim tarifama, Gasprom bi mogao zakupiti transport gasa prema redovnom cjenovniku zbog čega Ukrajina ne bi imala efikasan način da odbije Gasprom.

Direktor Gas-prometa Milomir Draganić rekao je za Klix.ba da nema detaljnije informacije o rusko-ukrajinskom problemu, ali da postoji alternativa iz Austrije.

No, iz drugih izvora smo saznali da iz austrijskog plinskog čvorišta gasovod nema kapacitet koji je dovoljan ni da opskrbi Mađarsku, a kamoli udaljeniju BiH.
Prijavi grešku


Komentari (84)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...