BiH
0

Posvjetari RS traže vraćanje plaća na prošlogodišnji nivo

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predstavnici sindikata zatražili su danas od ministra prosvjete i kulture Gorana Mutabdžije da se plaće prosvjetnih radnika od 1. jula vrate na nivo plata iz prošle godine.

Zatraženo je također da Ministarstvo prosvjete i kulture prilikom analize rada direktora obrazovnih i kulturnih ustanova, koji su stavili mandat Vladi na raspolaganje, uvaži mišljenje Sindikata i da se, tamo gdje se utvrde, oštro sankcionišu svi oblici nepotizma i korupcije u ovim ustanovama.

Na sastaku s predsjednicom Saveza sindikata RS-a Rankom Mišić i predsjednikom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Stevanom Milićem ministar Mutabdžija je rekao da je zahtjev Sindikata legitiman i da će Vlada RS poslije sveobuhvatne šestomjesečne analize prihoda i rashoda, razmatrati taj zahtjev.

Potvrdio je i da će Ministarstvo prosvjete i kulture cijeniti mišljenje Sindikata prilikom ocjene rada direktora obrazovnih i kulturnih ustanova, saopćeno je iz tog ministarstva. Prosvjetnim radnicima u RS plaće su u od ove godine smanjene za dodatnih 10 posto.