Ustavnopravna komisija PD BiH
0

Postoji osnov za prestanak Zakona o Sudu i Tužilaštvu

FENA
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je danas, većinom glasova, utvrdila da postoji ustavni osnov za prijedloge zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu BiH i Zakona o Tužilaštvu BiH čiji su predlagači poslanici SNSD-a Drago Kalabić i SDS-a Darko Babalj, ali nije podržala principe predloženih zakona.

Za postojanje ustavnog osnova glasali su članovi komisije iz Republike Srpske i iz dva HDZ-a, dok su članovi komisije iz SDP-a i SDA bili protiv.

Kada su u pitanju principi oba ova zakona, za njih su glasali članovi komisije iz RS-a, a članovi komisije iz Federacije - dva iz SDA, dva iz SDP-a i dva iz dva HDZ-a su glasali protiv principa.

"Ovo je negativan izvještaj u pogledu principa i ovo kao negativan izvještaj ide na Predstavnički dom PSBiH“, kazao je novinarima nakon sjednice predsjedavajući Ustavnopravne komisije Šefik Džaferović.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma ranije je razmatrala predložene zakone i tada je utvrdila da nisu usklađeni s Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Međutim, Predstavnički dom državnog parlamenta na sjednici održanoj polovinom februara nije prihvatio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije, te joj je vratio predložene zakone da ih ponovno razmotri i sačini novi izvještaj.

Ustavnopravna komisija utvrdila je danas usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji institucija BiH te za Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu.