Novi momenti
34

Postoji mogućnost da se od suda traži odgađanje poništenja diplome direktora OSA-e

Ervin Mušinović
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Univerzitet za poslovne studije u Banjoj Luci u narednih nekoliko dana morat će odlučiti da li će pokrenuti upravni spor i tražiti odgađanje poništenja fakultetske diplome direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osmana Mehmedagića.
Priča o diplomi direktora OSA-e BiH još uvijek nije završena uprkos tome što se u javnosti predstavljalo kako je samo pitanje dana kada će fakultetska diploma Osmana Mehmedagića biti poništena. Još uvijek postoji mogućnost da Univerzitet za poslovne studije u Banjoj Luci pokrene upravni spor i zatraži odgađanje poništenja diplome, a koje je naredio Inspektorat RS-a.

Iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske kazali su nam kako je rješenjem Prosvjetne inspekcije RS Univerzitetu za poslovne studije u Banjoj Luci naloženo da poništi diplomu na ime Osmana Mehmedagića i proglasi je ništavnom u Službenom glasniku Republike Srpske.

"Žalba izjavljena na rješenje prosvjetnog inspektora ne odgađa njeno izvršenje", jasan je stav Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, međutim to u teoriji ne znači da Univerzitet za poslovne studije ne može pokrenuti upravni spor na rješenje Inspektorata RS.

Kako kažu, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS je kao drugostepeni organ, postupajući po žalbi Univerziteta za poslovne studije, potvrdilo rješenje prosvjetnog inspektora.

"Protiv drugostepenog rješenja Univerzitet za poslovne studije može pokrenuti upravni spor u roku od 30 dana od dana dostavljanja rješenja. O pokretanju upravnog spora Univerziteta za poslovne studije, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS za sada nema saznanja", rekli su iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

Ovim povodom kontaktirali smo i Inspektorat RS u kojem su nam kazali da je drugostepeno rješenje konačno u upravnom postupku i protiv njega se može pokrenuti upravni spor podnošenjem tužbe nadležnom okružnom sudu u roku od 30 dana od dana dostavljanja ovog rješenja.

"Za dalje vođenje postupka od prosvjetne inspekcije važno je da li će subjekt pokrenuti upravni spor i da li će iskoristiti pravo dato Zakonom o upravnim sporovima i tražiti odgađanje izvršenja do konačne sudske odluke", rekli su iz Inspektorata RS.

Kako su objasnili, Zakonom o upravnim sporovima propisano je da će po zahtjevu tužioca, organ nadležan za izvršenje odgoditi izvršenje akta do konačne sudske odluke, ako bi izvršenje nanijelo tužiocu štetu koja bi se teško mogla nadoknaditi, a odgađanje nije protivno javnom interesu, niti bi se njim nanijela veća nenadoknadiva šteta protivnoj stranci.

"Uz zahtjev za odgađanje mora se priložiti dokaz o podnesenoj tužbi. Također, zakonom je predviđeno da tužilac može i od nadležnog suda zatražiti odgađanje izvršenja upravnog akta protiv kojeg je podnesena tužba", kazali su nam iz Inspektorara RS.

Inspektorat RS očekuje da će se Univerziteta za poslovne studije u Banjoj Luci u narednim danima izjasniti u vezi s vođenjem daljeg postupka pred višim instancama i eventualnom zahtjevu za odgađanje izvršenja rješenja.

"U suprotnom će nakon isteka roka za izvršenje naloženih mjera inspektor pokrenuti postupak kontrole izvršenja prvostepenog rješenja", zaključili su iz Inspektorata RS.

Stav rektora Univerziteta za poslovne studije u Banjoj Luci Radovana Klincova u vezi s ovim slučajem do zaključenja teksta nismo uspjeli dobiti.

Inače, kompletnu priču o poništenju diplome Osmanu Mehmedagiću obilježile su spekulacije kako su ovaj proces pokrenule vladajuće stranke iz RS-a da bi se diskreditovala OSA, a i Mehmedagić lično.

OSA se ranije oglasila saopćenjem za javnost navodeći da je Mehmedagić diplomu stekao zakonito i da niko nema pravo da montira bilo kakve istrage kojima bi se diskreditirale osobe koje se suprotstavljaju organizovanom kriminalu u BiH.

Simbolično, SNSD je 1. jula 2019. godine iznio jasan stav kako neće podržati ponovni izbor Osmana Mehmedagića, kojem mandat ističe 19. novembra 2019. godine, za direktora OSA-e BiH. Samo mjesec poslije, tačnije 5. augusta 2019. godine Inspektorat RS donio je rješenje kojim naređuje da se Mehmedagićeva diploma proglasi ništavnom.