BiH
0

Postizborna svađa u Bosanskom Šamcu, opozicija prijeti protestima

FENA
Bosanski Šamac
Bosanski Šamac
Ne stišavaju su međusobne optužbe SNSD-a i stranaka opozicije o, navodnom, izbornom inžinjeringu, koji je u toj lokalnoj zajednici napravljen uz pomoć aktivista SNSD-a.

Za sutra je najavljena i protestna šetnju koju organizuju: Srpska demokratska stranka, Demokratska partija - Dragan Čavić, Srpska radikalna stranka dr. Vojislav Šešelj, Srpska radikalna stranka Republike Srpske i PUP - Partija ujedinjenih penzionera.

Ove partije protestnu šetnju će organizirati kao iskaz nezadovoljstva vezano za rezultate na lokalnim izborima u općini Bosanski Šamac, a ranije su zaprijetile i krivičnim prijavama protiv onih koji su učestvovali u "lažnom prijavljivanju osoba hrvatske nacionalnosti, koji žive na području Hrvatske".

Prigovor o, kako tvrde, izbornim prevarama i nepravilnostima kod glasova iz inostranstva, odnosno Hrvatske, SDS je podnio CIK-u BiH, dok je nadležnom tužilaštvu i Agenciji za istrage i zaštitu dostavljen izvještaj protiv osoba koje su, navodno, učestvovale u izbornim prevarama.

Radi se, navode, o izbornom inžinjeringu i nezakonitim radnjama na osnovu čega je kanddidat SNSD-a za načelnika Općine Bosanski Šamac Savo Minić preuzeo vodstvo ispred kandidata SDS-a Mirka Lukića.

Lukić kaže da je "priprema krađe glasova počela još u junu i da su poznate osobe koje su u tome učestvovale i u Šamcu i u Hrvatskoj".

"Većina glasačkih listića upućenih poštom biračima u Hrvatsku, Kostajnicu i Osijek nije ni stigla na njihove adrese, već su ih od poštara preuzeli učesnici ovog inžinjeringa, ispunili ih umjesto stvarnih birača, a zatim vratili poštom, tvrdi Lukić i to potkrepljuje tvrdnjom da su gotovo svi ti listići istovremeno stigli CIK-u, te da je od 728 pristiglih, na 531 listiću glasano za SNSD-ovog kandidata Savu Minića.

S druge strane, SNSD osuđuje, kako navode, pokušaje stvaranja konfuzije u pogledu izbornih rezultata u općini Bosanski Šamac i upozorava na postojanje aktivnosti koje bi mogle da dovedu do nemilih scena.

-Očigledno je da su se SDS i DP-Dragan Čavić prerano obradovali i razglasili pobjedu u Šamcu, da sada ne znaju kako da se opravdaju, i da u toj nervozi ne biraju sredstva. Činjenice su, ipak, jednostavne. SNSD-ov kandidat Savo Minić će pobijediti ili izgubiti na osnovu konačnog broja glasova koje je dobio, jednako kao što će svoj epilog dobiti i izbori za načelnika u Derventi, Kotor-Varoši, Pelagićevu i drugim sredinama gdje faktički glasovi iz odsustva mogu odlučiti pobjednika, tvrde iz ove stranke.

Pitaju javnost i kako je moguće da SDS u Derventi, a PDP u Kotor- Varoši, svoju jedinu šansu vide upravo u glasovima u odsustvu, dok je samo u Šamcu to problematično i nepravedno.

"SDS bi umjesto jeftine demagogije, obmanjivanja građana Šamca i javnosti u Republici Srpskoj i pokušaja da isprovocira nerede i sukobe u Šamcu, trebao principijelno da se odredi prema ovom pitanju i da konačno kaže svoj stav. Pozivamo građane da ne nasjedaju na podvale, jer će rezultate odrediti isključivo konačan broj glasova, i podsjećamo da za svako narušavanje javnog reda i mira postoje zakonom definirane posljedice koje će snositi svako ko u tome bude učestvovao", navode iz SNSD-a.