Saznaje Klix.ba
37

Postignut dogovor za Frontex, državni ministri usaglasili tačku koja je bila sporna

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Vijeće ministara je, kako saznaje Klix.ba, usaglasilo tekst sporazuma o pregovorima sa Frontexom i danas će biti usvojen.
Ministri iz reda Bošnjaka i Ostalih u Vijeću ministara BiH 5. decembra nisu glasali o Sporazumu za pregovore s Frontexom zbog jedne tačke nacrta.

U međuvremenu je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić prihvatio sugestije kolega u Vijeću ministara.

Sada je ta tačka usaglašena i umjesto "saglasnosti Bosne i Hercegovine koja podrazumijeva obavezu dobijanja saglasnosti entiteta" bit će navedeno da će se saglasnost davati u skladu sa ustavnim nadležnostima unutar Bosne i Hercegovine.

Također, u sastav delegacije će biti dodan još jedan član iz reda Bošnjaka.

Podsjetimo, državni ministri iz SNSD-a i HDZ-a su početkom decembra glasali "za" predloženi nacrt, ali ministrima Elmedinu Konakoviću, Zukanu Helezu, Edinu Forti i Sevlidu Hurtiću je bila sporna treća tačka i zbog toga se nisu izjasnili na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković tada je rekao za Klix.ba kako je razlog zbog kojeg se protivi trenutnom prijedlogu zapravo alineja u kojoj se navodi da država BiH mora dobiti saglasnost od entiteta za materiju u kojoj joj ta vrsta saglasnosti nije potrebna.

Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar sigurnosti.

Podsjećamo, Frontex je centar za aktivnosti granične kontrole na vanjskim granicama EU, koji dijeli obavještajne podatke i stručno znanje sa svim zemljama EU, kao i sa susjednim zemljama koje su pogođene migracijskim trendovima i prekograničnim kriminalom.