Vlada FBiH i borci
71

Postignut dogovor: Vojni osiguranici će biti odvojeni od penzionera, zakon i registar garantuju prava

Piše: M. N.
Predstavnici Vlade Federacije BiH, PIO-a i boračkih udruženja u FBiH održali su danas sastanak na kojem je dogovoreno rješenje problema boračko-invalidske zaštite i vojnih osiguranika čije su penzije smanjenje. Postignut je dogovor da će se kategorije starosnih penzionera i vojnih osiguranika jasno razdvojiti.

Penzioneri koji su otišli u starosnu penziju će i dalje dobijati novac iz PIO-a, a vojni osiguranici iz sredstava namijenjenih za boračke kategorije, koja se neće smanjivati.

"Zatekli smo dosta problema u vezi s uredbama koje su definisale problem od 2004. do 2014. godine kada je izašao novi Zakon o prijevremenom penzionisanju i jedan od ostalih problema je da su tim zakonom nekim vojnim osiguranicima umanjena prava koja sada traže nazad. Nepostojanje registra branitelja je problem i svjedoci smo da pojedinci zloupotrebljavaju ova prava ostvarujući primanja po različitim osnovama i na različitim nivoima. S druge strane imamo osiguranike kojima su uskraćena osnovna prava", rekao je premijer FBiH Fadil Novalić.

Istakao je kako su zakon o boračkim udruženjima, kao i formiranje jedinstvenog registra boraca, stvari od posebnog interesa za FBiH, jer na nivou FBiH trenutno ima 1.600 boračkih udruženja, što stvara zbunjujuću situaciju.

"Pristupili smo sistemskom rješenju ovog pitanja. Cilj je uređenje vojnih penzija na jednak način i donošenje zakona koji će omogućiti izradu registra korisnika beneficija", rekao je Novalić.

Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević kazao je kako će se izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica definisati članovi kojima će regulisati presude Ustavnog suda FBiH i uspostavu registra. Prema dosadašnjim podacima, u FBiH ima 95.000 vojnih osiguranika.

"Sporazum koji će Vlada potpisati s predstavnicima boračkih udruženja garantuje da se u narednih pet godina dostignuti obim pojedinačnih prava i finansijskih sredstava u budžetu FBiH neće umanjivati i da iz ušteda koje ostaju svake godine, a to je između šest i sedam miliona KM, finansiramo najugroženije kategorije boraca", rekao je ministar.

Direktor PIO-a Zijad Krnić naglasio je kako ovaj zakon ne ide na teret starosnih penzija i da je zakon jasno definirao sve.

Predstavnik Koordinacije boračkih udruženja FBiH Šerif Patković kazao je kako je napravljen napredak u smislu da neće biti smanjivanja sredstava koja se daju u boračke svrhe, dok je Nikica Tomić Udruge dragovoljaca i ratnih veterana domovinskog rata HVO HB kazao kako su dogovorili lakše funkcionisanje rada za dobrobit svih.

Sljedeći sastanak predstavnika boračkih udruženja i Vlade FBiH zakazan je za 5. april.