{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Postignut dogovor: Ljekari u TK u ponedjeljak prekidaju štrajk i povlače otkaze

22.6.2018. u 16:54
101
50
Postignut dogovor: Ljekari u TK u ponedjeljak prekidaju štrajk i povlače otkaze
101
Postignut dogovor: Ljekari u TK u ponedjeljak prekidaju štrajk i povlače otkaze
Foto: Klix.ba
Članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona danas su s Kantonalnom vladom postigli dogovor o potpisivanju kolektivnog ugovora.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Dogovor je u vidu zaključka usvojen i u Skupštini TK, zbog čega su se stvorili uslovi da doktori u ovom kantonu u ponedjeljak prekinu generalni štrajk te povuku potpisane otkaze koji još uvijek nisu upućeni u protokole zdravstvenih ustanova u kojima su zaposleni.

Kao što je poznato, članovi spomenutog sindikata u ponedjeljak su počeli s potpisivanjem otkaza ugovora o radu. Kao razlog za ovakav potez naveli su nerazumijevanje Vlade TK te nepostojanje reprezentativnosti sindikata u ovom kantonu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba


Više od 600 doktora i stomatologa potpisalo je otkaze što je bio alarm za poslanike u Skupštini TK za sazivanje sjednice hitnog karaktera na kojoj se danas raspravljalo o aktuelnoj problematici.

Načelan dogovor postignut je nakon višesatne rasprave koja je trajala u vrijeme pauze hitne sjednice Skupštine TK.

"Prema kompromisnom rješenju, u narednom periodu reprezentativnost će se crpiti s federalnog nivoa i tada će se moći potpisati kolektivni ugovor. Njegov potpisnik će biti predsjednik Saveza strukovnoih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH. Ovako će biti dok se ne riješe dvije presude Kantonalnog suda u Tuzli i apelacije koja je pokrenuta pred Vrhovnim sudom FBiH vezano za reprezentativnost sindikata", rekao je ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić.

Kompromisnim rješenjem zadovoljni su i u Sindikatu doktora medicine i stomatologije TK.

"Borba još nije završena do kraja, ali se ovim otvara put da se u dokumente unesu sve odredbe koje bi trajno regulisale naš pravni status. Očekujemo da će se to uskoro riješiti. Mi u ponedjeljak prekidamo generalni štrajk, a povlačimo i naše otkaze", rekao je Admir Suljić, potpredsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH i predsjednik štrajkačkog odbora u TK.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba


Među danas usvojenim zaključcima navedeno je i da se u što skorijem roku u proceduru Parlamenta FBiH upute prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o radu u cilju rješavanja problema koji se tiču radno-pravnog statusa ljekara i stomatologa.

Također, prema Vrhovnom sudu FBiH uputit će se urgencija za rješavanje apelacije Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK u vezi tužbe zbog reprezentativnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: