{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Postavljena skulptura Nikole Tesle u Međašima u Bijeljini

S
9.7.2011. u 16:54
0
28
Postavljena skulptura Nikole Tesle u Međašima u Bijeljini
0
Postavljena skulptura Nikole Tesle u Međašima u Bijeljini
Svečano otvaranje ulice Rusije i Amerike (Foto: SRNA)
Na Dječijoj zemlji "M" u Međašima danas je svečano postavljena skulptura naučnika Nikole Tesle i otvorena Ulica djece Rusije i Amerike.
Generalni sekretar Dječije ambasade "Međaši" Duško Tomić rekao je da je skulptura, koja je prvobitno rađena za beogradski Aerodrom, poklonjena Dječijoj ambasadi.

"Nikola Tesla je zaslužio da se svaki dan spominje. Ova skulptura, koju je donirao Dragan Radenović, teška je preko 1.500 kilograma, široka je metar i po, a visoka 2,80 metara", rekao je Tomić.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović, koji je prisustvovao svečanosti, istakao je da je Nikola Tesla veliki mislilac čovječanstva koje i danas koristi ono što je on za svog života napravio.

"Nikola Tesla je čovjek koji može poslati poruku mladim ljudima u BiH, pa i svijetu, čime treba da se bavimo sada u ovom trenutku. On je objedinjavao i države i nacije, a istovremeno bio i veliki naučnik i mislilac", rekao je Ahmetović.

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo istakao je da je lijepa ideja da se skulptura jednog od najvećih naučnika nađe na jednom mjestu koje simbolizira saradnju, razumjevanje i budućnost kao što je Dječija ambasada - Dječija zemlja "M".

"Tesla je jedan od najvećih svjetskih umova, čovjek univerzuma poslat da unaprijedi kvalitet života na zemlji. Bitno je da mlade generacije koje prolaze ovim krajem mogu da svrate u Međaše i obiđu bistu Nikole Tesle", rekao je Praštalo.

Duško Tomić (Foto: SRNA)
Duško Tomić (Foto: SRNA)

Ambasador Srbije u BiH Ninoslav Stojadinović složio se da je briljantna ideja da se iskoristi poznato ime i uticaj Nikole Tesle i da se na ovaj način populariše ime nauke kod omladine u BiH ali i cijelom zapadnom Balkanu.

Mjesna zajednica Međaši donijela je u maju 2003. godine odluku kojom se ovo selo kod Bijeljine proglašava Selom djece svijeta, a sve ulice dječijim ulicama.

Glavna ulica koja prolazi pokraj Dejčije zemlje "M" prema toj odluci nosi ime Ulica djece svijeta, a ostale ulice nazvane su Ulica djece Evrope, Djece Amerike, Djece Australije, Djece Azije, Djece Afrike i Djece Kanade, a od danas i Ulica djece Rusije i Amerike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: