Križanje sa magistralom
26

Postavljaju se semafori na najkritičnijoj raskrsnici u Mostaru

G. Š.
U Mostaru se postavljaju semafori na najkritičnijoj raskrsnici, gdje se križaju sjeverni izlaz iz grada i magistrala M-17, što će biti privremeno saobraćajno rješenje prije početka radova koji bi ovo problematično čvorište trebali dugoročno riješiti.
U suradnji sa Gradom Mostarom, JP Ceste FBiH izradilo je najbolje provodivo tehničko rješenje na sjevernom izlazu iz Mostara.

Radi se o rješenju raskrižja na dva nivoa, s tunelom za saobraćaj, koji ide iz urbanog dijela Mostara prema Sarajevu te kružni tok u nivou postojećeg raskrižja s posebnom trakom za lijevo skretanje za novi poslovni objekt pored željezničke pruge.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić nam je ranije kazao kako se na putu realizacije dugoročnog saobraćajnog rješenja dešavalo dosta izmjena u projektnoj dokumentaciji, što je ukazalo na to da će trajno rješenje potrajati duže nego je očekivano, zbog čega se odlučilo ići na brže rješenje koje će povećati sigurnost na lokalitetu, gdje se gotovo svakodnevno bilježe saobraćajne nesreće.

"Struka je procijenila, da bi semaforizirana raskrsnica na tom djelu poboljšala značajno sigurnost prometa, a da bi se za oko šest puta brže saobraćaj odvijao u onim kritičnim momentima kad je gužva. Tako je odlučeno da se ide u tom smjeru, kao privremeno rješenje", objasnio je Kordić.