{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Posmatranjem neba Tuzlaci obilježili Noć Jurija Gagarina

13.4.2012. u 09:25
21
9
Posmatranjem neba Tuzlaci obilježili Noć Jurija Gagarina
21
Astronomsko društvo Plejade iz Tuzle je u četvrtak uvečer u Kući plamena mira obilježilo Yurijevu noć, u čast Yurija Alekseyevicha Gagarina, prvog čovjeka u svemiru.
Prvi let u svemir je organizovan 12. aprila 1961. godine, a Yuri’s Night se obilježava tek od 2001. godine kada je ideja preuzeta od proslave Dana kosmonauta, koji se proslavlja u Rusiji još od 1962. godine.

"U budućnosti planiramo otvaranje opservatorija, seizmološke i metereološke stanice. Imamo izuzetnu saradnju sa društvima sa područja cijelog Balkana. Naš cilj je veoma širok", kazao je predsjednik Astronomskog društva Plejade Ervin Adrović.

Inače, iz godine u godinu sve više gradova u svijetu obilježava Yuri’s Night. Tuzla je sinoć postala 75. grad u svijetu koji se priključio obilježavanju ovog dana.

"Obilježavanjem tog dana želimo povećati interes javnosti za svemirska istraživanja i nadahnuti buduće generacije astronauta i istraživača", kažu u Astronomskom društvu Plejade.

Posjetioci su sinoć prisustvovali predavanju, gledali su zanimljivije prezentacije, a najviše pažnje je pobudilo posmatranje teleskopom. Članovi društva su veoma strpljivo objašnjavali zainteresovanim građanima sve o planetama koje su vidjeli i drugim svemirskim pojavama.

Inače, Astronomsko društvo Plejade će od 15. do 22. juna u Kući plamena mira organizovati tradicionalnu manifestaciju “Sedam dana astronomije”.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: