Sulejman Tihić
0

"Poslovnik o radu Ustavnog suda RS-a osigurao dominaciju Srba"

FENA
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv)
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv)
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA Sulejman Tihić podnio je Ustavnom sudu BiH zahtjev da preispita usuglašenost Poslovnika o radu Ustavnog suda RS s Ustavom BiH.

U saopćenju za javnost pojašnjeno je da Poslovnik o radu Ustavnog suda RS-a propisuje dvotrećinsku većinu glasova da bi se utvrdilo kršenje odnosno prihvatio zahtjev za zaštitu vitalnog interesa nekog naroda u RS-u.

"Zbog toga do sada gotovo nijedna inicijativa Kluba Bošnjaka nije uvažena na Ustavnom sudu RS-a jer sudije Srbi u ovom sudu, kojima se redovno pridružuje sudija predstavnik tzv. ostalih, čine više od jedne jedne trećine članova Ustavnog suda manjeg bh. entiteta i tako uvijek imaju priliku da odbiju svaki ovakav zahtjev koji podnesu predstavnici bošnjačkog i hrvatskog naroda", navedeno je u saopćenju.

Na ovaj način, tvrdi Tihić, osigurava se potvrda i svojevrsno cementiranje svih diskriminatorskih zakonskih i drugih akata koje na štetu nesrpskog naroda donosi srpska većina u Narodnoj skupštini RS-a.

"Ovakav Poslovnik o radu Ustavnog suda RS-a krši temeljni princip na kojem funkcionira država BiH, a to je princip ravnopravnosti njenih naroda i građana. Nasuprot ravnopravnosti naroda, nametnuta je dominacija srpskog naroda u odnosu na Bošnjake, Hrvate i ostale građane premda Ustav BiH obavezuje na ravnopravnost ", stoji u saopćenju pristiglom iz kabineta dopredsjedavajućeg Doma naroda PSBiH.

Tihić očekuje da Ustavni sud BiH osigura poštivanje Ustava BiH i ravnopravnosti naroda i građana kao njegovog temeljnog principa, saopćeno je.