{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poslodavac iz Banje Luke ne može da nađe radnike za objekat u Vogošći: "Niko ne želi raditi za firmu iz RS-a"

28.7.2016. u 22:02
775
460
Poslodavac iz Banje Luke ne može da nađe radnike za objekat u Vogošći: "Niko ne želi raditi za firmu iz RS-a"
775
Poslodavac iz Banje Luke ne može da nađe radnike za objekat u Vogošći: "Niko ne želi raditi za firmu iz RS-a"
Foto: Ilustracija
Izreka kako "u Bosni nema posla" dobiva posve drugačije značenje kad se u obzir uzme činjenica da na putu do zaposlenja vrlo često znaju stajati upravo oni kojima je posao najpotrebniji. S druge strane, svakodnevni primjeri iz života pokazuju nam u kolikoj smo mjeri podijeljeni kao društvo, te kako ni stvari osnovne, egzistencijalne prirode kao što je zarađivanje za hljeb, nisu dovoljno snažne da u drugi plan stave netrpeljivost u podijeljenoj državi.
Jedan poslodavac iz Banje Luke doživio je negativno iskustvo kad je, u želji da otvori novi poslovni objekat u Vogošći u blizini Sarajeva, shvatio da ne može naći radnike, budući da niko od lokalnog stanovništva ne želi raditi "za firmu iz Banje Luke".

"Poslije mjesec dana pokušaja zapošljavanja šest radnika za objekat u Vogošći obezbjedili dva. Razlog - neće da rade za firmu iz Banje Luke. Bosno, mrtva si", napisao je poslodavac S. T. (identitet poznat redakciji) na svom Twitteru.

U razgovoru za Klix.ba, ovaj poslodavac je pojasnio kako razvijaju lanac pekara u svim većim gradovima BiH, pa su tako planirali i u Vogošći. Dodaje kako u Sarajevu već imaju jedan objekat koji radi duže od godinu dana i kako dosad nisu imali problema.

U novoj radnji su planirali zaposliti šest radnika, no čim su došli u biro za zapošljavanje, odmah su im napomenuli da će biti problema zato što je firma iz Banje Luke.

"Naša kadrovska služba je kontaktirala biro i stavila oglas na objekat u izgradnji. U birou su nam odmah rekli da će biti problema sa radnom snagom jer je firma iz Banje Luke što je nama bilo smiješno jer već imamo deset radnika Bošnjaka u Sarajevu", priča naš sagovornik.

Nakon i u toku razgovora sa kandidatkinjama čuli su komentare kako se "moraju konsultovati sa porodicom da vide da li im je prihvatljivo da rade za fimu iz Banje Luke." Nakon razgovora ostale su dvije osobe, a ostali se zahvalili na ponudi.

"Poslije razgovora sa kandidatima smo od nekolicine dobili odgovor da su poslije konsultacija sa porodicom odlučili da ne mogu raditi za firmu iz Banje Luke. Također nam je naš poslovođa rekao da sa oglasa za posao moramo skloniti kontakt osobu Petra i staviti neko lokalno ime tako da danas sve poslove oko zapošljavanja u tom objektu vodi kolega zadužen za veleprodaju umjesto kadrovske službe."

S. T. je u razgovoru za Klix.ba pojasnio kako je namjera njegovog tvita bila da ukaže na i dalje prisutnu ljudsku glupost proisteklu iz rata i pojačanu sadašnjim političarima, a ne da se žali na nedostatak radnika jer će oni to u razumnom vremenu riješiti, pa taman vozili radnike sa drugog dijela grada.

"Izgleda da je problem u tome što su se u Vogošći naselile izbjeglice i imaju sasvim nerezonski stav. Na djelu je glupost našeg naroda koji zbog priča političara ima utisak da su sa 'druge' strane lavovi koji jedu djecu", kazao je naš sagovornik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: