Žrtve ekshumirane iz Perućca
50

FOTO / Posljednji smiraj za 66 višegradskih žrtava

Agencija Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U Višegradu je danas klanjana dženaza za 66 žrtava ekshumiranih 2010. godine iz jezera Perućac. Kolone autobusa i privatnih automobila od ranih jutarnjih sati pristizale su u Višegrad na posljednji isprćaj žrtava agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Intoniranjem državne himne i otkrivanjem spomen-obilježja na mezarju Stražište zvanično je počeo program obilježavanja 20. godišnjice od zločina u Višegradu. Prisutni položili cvijeće na spomen obilježje a svako na svoj način odao je počast stradalim civilima.

Cvijeće je položio i ministar za izbjeglice i raseljena lica Federacije BiH Adil Osmanović, kao i brojna udruženja među kojima su bile i "Žene u crnom" iz susjedne Srbije.

U izjavi za agenciju Anadolija, Staša Zajović, članica Udruženja Žene u crnom, rekla je da svojim prisustvom danas u Višegradu, "Žene u crnom" izražavaju najdublju solidarnost i saosjećanje sa porodicama koje su izgubile svoje najmilije, a i cjelokupnoj zajednici žrtava u Bosni i Hercegovini.

"Nećemo prestati da vršimo pritisak na državu Srbiju da otkrije istinu o masovnim grobnicama u kojoj su sahranjeni oni koji su ubijeni u Višegradu. Nećemo prestati da uznemiravamo državu Srbiju svojim zahtjevima za odgovornost za zločine na prostoru bivše Jugoslavije, prije svega u Bosni i Hercegovini gdje su zločini bili najstravičniji", istakla je Zajović.

Dženazu namaz za 66 žrtava Višegrada predvodio je zamjenik reis-ul-uleme Islamske zajednice u BiH hafiz Ismet ef. Spahić, koji je u obraćanju prisutnima izrazio saosjećanje sa porodicama višegradskih žrtava.

"Teško je naći riječi da se čovjek utješi. Ovi što ispraćamo su šehidi, a šehidi su počašćeni, nisu mrtvi. Nemojte ni pomisliti da oni koji su ubijeni da su mrtvi, ne oni su živi, samo vi ne čujete". Bosna je puna šehitluka. Srebrenica, Prijedor, ne znam koji grad nema šehitluke u sebi. Zato molim Allaha da ovi šehidi čine dovu da se nigdje i nikome ovakvo nešto ne ponovi", rekao je Spahić.

"Drina je najveća masovna grobnica koja postoji na ovim prostorima", dodao je on.

Foto: Agencija Anadolija
Foto: Agencija Anadolija
Danas je na mezarju Stražište u Višegradu smiraj našao i Haris Podžić, rođeni Fočak koji je u trenutku kada je ubijen imao četiri godine. Najstarija žrtva koja je danas ukopana u Višegradu je Hasida Ohranović, rođena 1906. godine.

Nakon klanjanja dženaze-namaza okupljeni su psojetili Most Mehmed-paše Sokolovića, gdje je nastavljen program obilježavanja 20. godišnjice od zločina u Višegradu.

"Most Mehmed-paše Sokolovića najkrvavija je ćuprija u svjetskoj baštini pod zaštitom UNESCO-a", poručila je Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata". Okupljeni građani spustili su tri hiljade crvenih ruža u Drinu sa Mosta Mehmed paše Sokolovića čime je odata počast svim ubijenim žrtvama čija su tijela bačena u Drinu.