Prodaja imovine
2k

Posljednji dijelovi aviona BH Airlinesa na kamionu odvezeni u Njemačku

Piše: E. S. H.
Kamion odvozi trup jedinog aviona BH Airlinesa za Njemačku (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Dijelovi posljednjeg aviona BH Airlinesa danas se prevoze u Njemačku gdje se nalazi kupac kojem je HETA prodala posljednju imovinu ugašene jedine bh. aviokompanije. Jedini bosanskohercegovački nacionalni avioprevoznik definitivno je prošlost.

"Nakon okončanja procesa prodaje aviona, okončan je i proces prijenosa imovine. Daljnje raspolaganje imovinom u cijelosti je na novom vlasniku", kazali su za Klix.ba iz HETA-e.

Dijelovi aviona natovareni na kamion kompanije Euro Limun iz Doboja danas su odvezeni put Njemačke, a avion s plavo-žutom zastavom više neće letjeti evropskim nebom.

Stečajni upravnik BH Airlinesa Abid Šarić kazao nam je da je avion u vlasništvu HETA-e po osnovu kredita i da su taj avion mogli prodati.

"To je njihova imovina po odluci suda i žalosno je što je firma dovedena u situaciju da duguje 50 miliona, da nema opreme, ljudi i slično", kazao nam je Šarić.

Podsjećamo, zbog dugovanja od blizu 50 miliona KM Hypo Banka, odnosno HETA, pokrenula je prošli mjesec prodaju jedinog preostalog aviona koji će danas biti prevezen u Njemačku.

Drugi avion, koji je u kvaru, zaplijenjen je u Njemačkoj zbog prethodno neplaćenih troškova.

Podsjećamo, BH Airlines je izgubio licencu o obavljanju zračnih operacija u julu 2015. godine nakon akumulacije višemilionskih dugova prema svojim kreditorima i dobavljačima. Kao posljedica nagomilovanih dugova, svi računi kompanije su bili zamrznuti, a dva aviona zapečatila je leasing agencija preko kojih su kupljena.

U junu 2015. godine, Vlada FBIH donosi odluku o gašenju jedine bh. aviokompanije zbog nagomilovanih dugova prema kreditorima i dobavljačima.

Posljednji komercijalni let BH Airlinesa je obavljen 11. juna 2015. godine. Certifikat o zračnim operacijama BH Airlinesa je ukinut 2. jula 2015. godine.