{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Posljednja sjednica Predstavničkog doma FBiH u predizbornom periodu

F
11.9.2014. u 16:05
2
3
Posljednja sjednica Predstavničkog doma FBiH u predizbornom periodu
2
Posljednja sjednica Predstavničkog doma FBiH u predizbornom periodu
Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, posljednja redovna u predizbornom periodu, završena je u Sarajevu.
Plan Federalnog hidrometeorološkog zavoda za zaštitu i spasavanje od prirodnih i drugih nesreća odobren je popodne većinom glasova nakon pauze proglašene kad je primjećeno da nedostaje kvorum za glasanje. Prethodno, dok je kvoruma bilo, odbačena je većina izvještaja o prošlogodišnjem radu nekih federalnih institucija ili agencija.

To su: Komisija za vrijednosne papire, Agencija za bankarstvo FBiH, kao i Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Odbačen je također izvještaj o izvršenju prošlogodišnjeg federalnog budžeta.

Za razliku od njih, odobreni su izvještaji federalnog regulatornog tijela za električnu energiju (FERK), Fonda za zaštitu olokiša FBiH, kao i izvještaji o izvršenju finansijskog prošlogodišnjeg plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH te Federalnog fonda solidarnosti.

Ova sjednica je protekla u atmosferi približavanja kraja mandata četvorogodišnjeg saziva Predstavničkog doma. Predsjedavajući Safet Softić često je upozoravao na upitni kvorum i mogući prekid sjednice a nakon pauze proglašene kod takve situacije, odlučio se za posljednju poslovničku mogućnost - rad u kvorumu pri kojem se može samo voditi rasprava, ne i glasati. U tom trenutku mu je još preostajalo da prekine sjednicu ako do kraja rasprave o svim preostalim tačkama dnevnog reda ne bude kvoruma za glasanje, što se ipak nije desilo jer je dovoljan broj poslanika bio u sali kad je došlo vrijeme za izjašnjavanje.

Softić je ranije izjavio da do oktobarskih izbora u BiH neće više sazivati redovna zasjedanja već samo eventualno vanredna ako to iz neke potrebe zatraži Federalna vlada. To ne znači da nakon izbora neće biti još koja redovna sjednica, rekao je.

Današnje zasjedanje su neki poslanici, za slučaj da je ipak posljednje u aktuelnom mandatu, iskoristili da se obrate shodno tome, rezimirajući teškoće i uspjehe te izražavajući zahvalnost i lijepe želje kolegama.

"Cijeli mandat nam je bio elementarna nepogoda", rekao je Jasmin Duvnjak kod tačke dnevnog reda koja se odnosila na plan Federalnog hidrometeorloškog zavoda za zaštitu i spasavanje od prirodnih i drugih nesreća.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: