Građani uznemireni
417

Posljedice zemljotresa: Kod Travnika zabilježeno rušenje krovova i dimnjaka

E. M.
Zemljotres koji je u poslijepodnevnim satima pogodio područje centralne Bosne i Hercegovine s epicentrom na planini Vlašić uznemirio je građane koji su istrčali na ulice iz svojih kuća, a zabilježene su i materijalne štete na objektima.
Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak je u razgovoru za Klix.ba kazao kako do sada nisu prijavljene veće materijalne štete što ne znači da ih nije bilo.

"Građani su se doista prepali s obzirom da je zemljotres bio dosta jak i trajao je nekoliko sekundi. Sve vrijeme sam na vezi s operativnim timovima na području Turbeta, Travnika, Vlašića te još uvijek nemamo informacija o materijalnim štetama ili povredama stanovništva”, kazao je Solak te dodao da je moguće da prijave stignu poslije.

U Turbetu su građani istrčali na ulicu, a u stanovima su nastale manje materijalne štete u vidu pucanja zidova ili pada televizora i drugih predmeta s visine.

Također, čitatelji nam javljaju da je porušeno nekoliko starijih dimnjaka, da je došlo do urušavanja krovova te da su štete nastale uglavnom na starijim objektima. Ističu kako nisu osjetili jači zemljotres nikada ranije.

Zemljotres jačine 5,1 stepeni po Richteru, kako je prvobitno zabilježio Euromediteranski seizmološki centar (EMSC), potresao je centralno područje BiH, a osjetio se i u svim krajevima države.

EMSC je kasnije, nakon detaljnijeg proračuna, objavio da je jačina zemljotresa iznosila 4,8 stepeni po Richteru.