BiH
294

Posljedice pravila par-nepar: Tezge na sarajevskim pijacama poluprazne

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Trgovci na sarajevskim pijacama među prvima su osjetili posljedice uvedenog pravila par-nepar koje se odnosi na vožnju automobila u Kantonu Sarajevo. Zbog zabrane saobraćaja za vozila sa posljednjim neparnim brojem na registarskoj tablici, brojni trgovci jutros nisu mogli dovući robu na pijacu.

Jutrošnje fotografije sarajevske pijace Markale najbolje ilustruju stanje. Na velikom broju pijačnih tezgi jutros nije izložena roba, a i znatan broj trgovaca nije došao na posao.

"Uvođenje pravila vožnje po sistemu par-nepar rezultiralo je time da veliki broj trgovaca danas nije došao na posao i zbog čega su pijačne tezge prazne ili poluprazne", rekao nam je jedan od trgovaca na pijaci Markale.

Kako ističe, problem nije kada je riječ o robi koja može stajati nekoliko dana, a da se ne pokvari. Međutim, problem je roba poput banana ili gljiva, koja se svako jutro mora svježe dostavljati na pijacu.

Razočarani trgovci ističu da danas nije mnogo hladno, kao prethodnih dana, tako da je jedini razlog zbog kojeg trgovci nisu došli na posao pravilo vožnje po sistemu par-nepar.

Mnogi već strahuju za sutra, tako da ukoliko ne bude neke značajnije promjene vremena i ukudanja spomenutog pravila, sličan prizor na sarajevskim pijacama mogli bismo vidjeti i sutra.