Danas sjednica
69

Posljedice afere "Asim": Nova većina u KS povlači "ručnu" kod imenovanja Vlade?

A. D.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Još od ranih jutarnjih sati u zgradi Skupštine Kantona Sarajevo danas će biti neuobičajeno živo. Razlog je sjednica Skupštine KS na kojoj bi se trebala izglasati nova Vlada KS.
Ono, izglasavanje Vlade, kako je to zamislila nova većina koju čine SDA-SBB-DF, krajnje je upitno zbog najave zastupnika SDA Aljoše Čampare da dvojici kandidata za ministre - Emiru Hadžihafizbegoviću (SDA) i Senadu Hasanspahiću (SDA) neće dati svoj glas.

Čampara je ovo najavio nakon snimka koji je objavio načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić koji dokazuje prljave rabote potpredsjednika SDA u ostavci Asima Sarajlića i to kupovine glasova na stranačkim izborima za novog čelnika KO SDA Sarajevo.

Na snimku se čuje da su preko "Glumca" (Emir Hadžihafizbegović) i "Cvrleta" (Senad Hasanspahić) Sarajlić i zastupnik SDA Sabahudin Delalić u obećavali "završiti" zaposlenje supruge delegata koji je trebao zauzvrat glasati za Fikreta Prevljaka, a ne za Semira Efendića na unutarstranačkim izborima za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

Tako će Klub SDA, prema najavama zasjedati već u osam, a Klub SBB u devet sati. SDA zajedno sa partnerima, naime, jedva ima dovoljnih 18 ruku za novu vladu u Kantonu Sarajevo, koju čekaju mjesecima.

Čamparina najava, koji nesumnjivo "kontroliše" barem još dvoje zastupnika iz te stranke, ruši ovaj višemjesečni naum nove većine kao kulu od karata. Iz DF-a stižu najave da bi zbog toga mogla biti zatražena potpuna odgoda sjednice Skupštine.