Pročitajte prognozu
102

Poslije ekstremno toplog ljeta očekuje nas i toplija jesen, uživajte u jesenjim bojama

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ovogodišnje ljeto može se okarakterisati kao jedno od najtoplijih ljeta od početka meteoroloških mjerenja, tvrde stručnjaci iz Federalnog hidrometerološkog zavoda. Oni također najavljuju i toplu jesen.

Metereolozi tvrde da su ovo ljeto karakterizirali izraženi toplotni valovi, veliki broj uzastopnih dana sa maksimalnim temperaturama preko 30 stepeni, te prostorno i količinski neujednačene padavinske prilike koje su oscilirale u velikim rasponima.

Srednje sezonske temperature zraka tokom klimatološkog ljeta (od 1. juna do 31. augusta) kretale su se između 21 stepena u Livnu i 26,7 stepeni u Mostaru, u planinskim područjima od 11,9 stepeni na Bjelašnici do 17,8 stepeni na Ivan-sedlu.

"Srednje mjesečne temperature zraka u junu 2019. godine bile su na svim stanicama znatno iznad višegodišnjeg prosjeka sa temperaturnim odstupanjima između 3,2 stepeni na Ivan-sedlu i 4,6 stepeni u Livnu. Juli 2019. godine bio je također topliji do znatno topliji od višegodišnjeg prosjeka (1961.-1990.) sa prosječnim odstupanjima od 1,6 stepeni na Bjelašnici do 2,6 stepeni u Bihaću. August je bio znatno iznad višegodišnjeg prosjeka 1961.-1990. uz prosječne mjesečne anomalije od 2,5 stepeni na Ivan-sedlu do 4 stepena u Gradačcu", stoji u saopćenju Federalnog meteorološkog zavoda.

Kada su padavine u pitanju, količina padavina tokom ljeta 2019. u Sarajevu, Mostaru, Livnu na Ivan-sedlu i Bjelašnici bila je uglavnom manja od prosjeka dok je na ostalim stanicama bila iznad prosjeka, a u Bugojnu i rekordna od početka mjerenja.

Prema metodi percentila padavinskih prilika u Bugojnu je bilo ekstremno kišno, Bihaću i Sanskom Mostu vrlo kišno, u Livno sušno, a normalno u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Ivan-sedlu.

Tokom ljeta broj toplih i vrelih dana bio je znatno iznad višegodišnjeg prosjeka 1961-1990. Broj dana sa maksimalnim temperaturama većim ili jednakim 30 stepeni (vreli dani) kretao se u intervalu od šest na Ivan-sedlu do 75 u Mostaru.

Vreli dani tokom ljeta 2019. godine jedino nisu registrovani na Bjelašnici.

Vremenska prognoza za septembar

Prema srednjoročnoj prognozi do 10. septembra prognozira se promjenljivo vrijeme sa dužim sunčanim periodima, uz moguće lokalne pljuskove širom Bosne i Hercegovine. Temperaturni režim djelimično će se primijeniti i biće osjetno ugodnije u odnosu na sparne i vrlo tople dane u proteklom periodu. Jutarnje temperature u Bosni kretat će se od 8 do 13, na jugu od 13 do 19 stepeni, a dnevne u Bosni od 18 do 23, u Hercegovini od 25 do 30 stepeni.

Nestabilno vrijeme uz veće količine padavina očekuje se od 11. septembra do kraja prognoznog perioda 18. septembra. Očekivane jutarnje temperature u Bosni očekuju se od sedam do 12, u Hercegovini od 12 do 17, dnevne od 14 do 19, a na prostoru Hercegovine od 21 do 26 stepeni.

Prognoza za jesen

Tokom jeseni 2019. godine, u Bosni i Hercegovini, prognozira se toplije vrijeme uz uobičajene količine padavina ili nešto manje u poređenju sa referentnim periodom od 1981. do 2010. godine.

Kada su u pitanju temperature veće pozitivno odstupanje očekuje se u novembru, dok se najviše padavina očekuje se u prvoj polovini oktobra.

Jesen 2019. u poređenju sa istim periodom prošle godine, trebala bi biti nešto hladnija u južnim, a u sjevernim i centralnim predjelima približnih temperaturnih vrijednosti uz veće količine padavina na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine.

U prognoziranom periodu očekuju se više temperature u odnosu na uobičajene vrijednosti. Pri tome su mogući prodori hladnijeg zraka, koji će biti izraženiji u novembru, uz vjerovatnoću pojave snijega na višim nadmorskim visinama. Na jugu zemlje izgledna su kraća razdoblja sa intenzivnijim padavinama.