BiH
6

Poslanici u hotelskim sobama, apartmani Vlade RS prazni

Piše: G. D.
Sjedište Vlade RS
Sjedište Vlade RS
U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjoj Luci postoje 54 apartmana, od čega su četiri pretvorena u kancelarije, dok je 38 dodijeljeno na korištenje zvaničnicima RS-a koji nisu iz Banje Luke.

Pravo na korištenje apartmana imaju ministri, savjetnici, sekretari ministarstava i direktori javnih preduzeća i ustanova čije je mjesto stanovanja udaljeno više od 60 kilometara od Banje Luke.

Prema zvaničnim podacima, apartmane trenutno koristi generalni sekretar Vlade RS Vlado Blagojević, koji u Banju Luku putuje iz Doboja, kao i pet ministara – bivši ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Miroslav Milovanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić (Brčko), ministar za izbjeglice i raseljene osobe Davor Čordaš (Mostar), ministrica pravde Gorana Zlatković (Brod) i ministrica uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić (Prijedor).

Poslanici Narodne skupštine RS već godinama odsjedaju u banjalučkom hotelu Bosna, iako su im vladini luksuzni apartmani gotovo prekoputa. Narodna skupština RS je prošle godine na smještaj poslanika potrošila 340.000 maraka, a generalni sekretar NSRS Ranko Karapetrović kaže da pravo na smještaj imaju oni poslanici koji u Banju Luku dolaze iz mjesta koja su udaljena 60 i više kilometara.

"U periodu kada se održavaju sjednice NSRS, 52 poslanika su smještena u hotelu Bosna. Apartmani u zgradi Vlade RS imaju manji kapacitet i pretežno su namijenjeni za smještaj ministara i drugih funkcionera iz Vlade RS", rekao je Karapetrović

Osim toga, poslanici koji za dolazak na zasjedanje koriste vlastito vozilo imaju pravo na naknadu troškova u iznosu od 15 posto cijene litra pogonskog goriva po pređenom kilometru od mjesta prebivališta do zgrade Parlamenta RS. Ti troškovi se isplaćuju iz sredstava namijenjenih za rad u poslaničkim klubovima, a klub poslanika ima pravo stalnog korištenja jednog službenog vozila radi obavljanja poslova iz nadležnosti Narodne skupštine RS.