BiH
20

Dodik odlučio da potpredsjednike RS-a izmjesti iz Palate RS u Banjoj Luci

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iz Kabineta predsjednika RS-a Milorada Dodika danas je saopćeno da je "Služba predsjednika osigurala adekvatne prostore u objektu, u ulici Jasenovačkih žrtava broj 4 u Banjoj Luci, za rad potpredsjednika Republike Srpske".

"Palata Republike isključivo je u funkciji rada i smještaja institucije predsjednika Republike", navodi se u saopćenju.

Podsjećanja radi, u proteklom periodu u Palati RS bilo je sjedište ureda i potpredsjednika RS-a, Enesa Suljkanovića i Emila Vlajkija.

Novoizabrani potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić je u izjavi Agenciji Fena, prokomentirao ovu informaciju iz Dodikovog kabineta, riječima da "ne misli da je to potez kojim će Dodik biti veći predsjednik, niti oni, koji neće sjediti u tzv.Palati predsjednika, biti manji potpredsjednici“.

Dodao je da još nije preuzeo potpredsjedničku funkciju, pa ne zna ništa o pitanju njenog sjedišta.

"Ali, evidentno je da dvojica potpredsjednika u ranijem sazivu nisu vodila računa o toj instituciji, već su se bavili svojim ličnim stvarima. I kao proizvod toga desilo se ovo u njihovom mandatu", rekao je Salkić.

Drugi novoizabrani potpredsjednik RS-a je Josip Jerković (HDZ).

Iz Dodikovog kabineta danas je saopćeno da je Palata Republike "isključivo u funkciji rada i smještaja institucije predsjednika Republike i od momenta useljenja nije imala prostorije predviđene za rad srpskog člana Predsjedništva BiH“.

Navodi da adaptacijom i preimenovanjem zgrade Hipotekarne banke u Palatu Republike izvršeno preseljenje Službe predsjednika Republike. Priznaje se da je dosad ured srpskog člana Predsjendištva BiH bio u tom objektu.

"Takođe, tom prilikom je došlo do ustupanja kancelarije članu Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, što se smatralo privremenim rješenjem, a član Predsjedništva je povremeno koristio navedene prostore bez ugovora i naknade", stoji u saopćenju koje počinje rečenicom "da su neistinite tvrdnje plasirane u pojedinim medijima o navodnom izbacivanju iz Palate Republike novoizabranog člana predsjedništva BiH iz Republike Srpske“.

"Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sastavu Kabineta člana predsjedništva BiH iz Republike Srpske propisano je da se poslovi iz djelokruga rada kabineta člana Predsjedništva BiH obavljaju u Sarajevu i Banja Luci iz čega proizilazi da je budžetom Predsjedništva BiH predviđeno finansiranje rada kancelarije članova predsjedništva BiH van Sarajeva. Budući član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske može na osnovu sredstava iz budžeta Predsjedništva BiH kroz proces javne nabavke osigurati smještajne kapacitete za rad svog Kabineta", stoji u saopćenju iz Kabineta Dodika.

Dodaje se da je od momenta useljenja u Palatu Republike, "a imajući u vidu ograničene smještajne kapacitete, dio radnika dislociran na druge lokalitete. Posebno je taj problem izražen kada je riječ o vrlo bitnim službama Kabineta predsjednika Republike“.

"U tom smislu je Služba predsjednika osigurala adekvatne prostore u objektu u ulici Jasenovačkih žrtava br. 4 u Banja Luci za rad potpredsjednika Republike Srpske", zaključuje se u saopćenju.