BiH
0

Poslanici SDS-a i PDP-a napustili skupštinsku salu zbog povučenih zakona

FENA
Poslanici Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP) napustili su danas sjednicu Narodne skupštine RS-a odmah po njenom početku, nezadovoljni činjenicom da su s dnevnog reda skinuta tri zakona koja su oni predložili. Najavljujući da će zasjedanje pratiti iz skupštinskih klubova, poslanici ovih opozicionih stranaka izrazili su ogorčenje jer skupštinski odbori nisu dali saglasnost da se danas raspravlja o Nacrtu zakona o dopuni Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti RS-a, koji je predložio poslanik SDS-a Vukota Govedarica, kao i o zakonima o boračkim i penzionim pravima koji predviđaju da se za te kategorije vrate ranija prava po osnovu penzija i boračkih naknada.

Radi se o dva nacrta zakona koje su predložili poslanici Miroslav Kojić i Slavko Vučurević, o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, te o izmjenama i dopunama Zakona o pravima boraca.

Iako su pokušali da otvore raspravu o ovim „skinutim“ zakonima s dnevnog reda, poslanike SDS-a je u tome onemogućio predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić, koji je rekao da je prema Poslovniku o radu entitetskog parlamenta predviđeno da skupštinski odbori mogu skinuti akte s razmatranja bez skupštinske rasprave.

Podršku SDS-u koji je tražio ipak dodatno obrazloženje dali su još neki opozicioni poslanici u Narodnoj skupštini, prije nego što su napustili skupštinsku salu.

Šef Kluba poslanika PDP-a Zoran Đerić rekao je da ni oni ne žele da učestvuju u skupštinskoj raspravi te najavio da će o daljim koracima Kluba poslanika PDP-a odlučivati organi stranke.

Na sjednici su ostali poslanici vladajuće većine te počeli raspravu o prvoj tački dnevnog reda - poslaničkim pitanjima i odgovorima.