Alarmantna situacija
10

Poslanici SDP-a, NS-a, SBB-a i A-SDA traže hitnu sjednu Parlamenta BiH zbog migrantske krize

Piše: M. N.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Poslanici stranaka SDP, NS, SBB i A-SDA danas će uputiti zahtjev za sazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH zbog eskalacije migrantske krize i neimenovanja delegacije BiH u Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope.

U obrazloženju navode kako se BiH i dalje suočava s trendom povećanog priliva migranta/izbjeglica, što je posebno vidljivo u prva tri mjeseca ove godine, s tendencijom izrazitog povećanja u narednim mjesecima. Podsjećaju da ruta kretanja migranata kroz BiH u najvećoj mjeri završava u Unsko-sanskom kantonu, odnosno u Bihaću i Velikoj Kladuši, gdje su spontano i iz nužde formirani privremeni prihvatni centri.

"Privremeni prihvatni centri, koji su uspostavljeni isključivo zbog zimskih uvjeta, nalaze se u gradskim zonama te se zbog masovnog i povećanog broja migranta život u ovim gradovima pretvara u poseban režim koji sve više liči na veliki kolektivni migrantski i izbjeglički kamp. Zbog eskalacije ove humanitarne krize, narušene sigurnosne situacije i povećanog rizika od narušavanja zdravstvenog stanja, radi normalizacije, upravljanja i kontrole kretanja i boravka migranta, Gradsko vijeće Grada Bihaća usvojilo je zaključke kojima se traži hitno djelovanje i postupanje nadležnih institucija i organa BiH", ističu.

Naveli su kako Vlada USK, nezadovoljna dosadašnjim odnosom nadležnih državnih izvršnih vlasti, prema postojećoj migracijskoj situaciji u USK, a naročito nedjelotvornim radom Koordinacijskog tijela za pitanje migracija u BiH, traži hitno djelovanje istog radi primjene Zakona o azilu i Zakona o strancima, zatvaranja migrantske rute prema sjeverozapadnom dijelu naše države, zatvaranje postojećih i izmještanje privremenih prihvatnih centara van naseljenih mjesta USK, kao i ravnomjernog raspoređivanja migranata po cijeloj teritoriji naše države.

"USK, a posebno Bihać i Velika Kladuša, zbog masovnog priliva i dužeg boravka migranta već duže vrijeme ne mogu normalno funkcionisati, što se mora sanirati hitnom intervencijom institucija i organa koje čine sistem kontrole i upravljanja migracijama u BiH", kažu.

Naglašavaju da predmetna informacija Vijeća ministara BiH s osvrtom na sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području USK treba sadržavati i akcijski plan kojim će se prekinuti aktuelna migrantska ruta kojom se migranti koncetriraju na području USK i konačno migrantska kriza staviti pod kontrolu nadležnih institucija BiH.

U drugom dijelu obrazloženja navode kako je 5. aprila ministar vanjskih poslova Igor Crnadak istako da je EU upozorila BiH da ima još dva dana da dostavi imena članova delegacije BiH u PS Vijeća Evrope, jer u protivnom naša država neće imati svoje predstavnike i svoj glas u rješavanju važnih pitanja kojima se ova institucija, čija je BiH punopravni član, bavi.

"Poznato je da Predstavnički dom i dom naroda još nisu imenovali parlamentarne komisije niti delegacije BiH u tijelima međunarodnih organizacija u čijem radu BiH participira. Budući da BiH prijeti scenarij da nema svoje predstavnike u PS Vijeća Evrope, kako je članom 189. Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH određeno da Kolegij Doma vodi računa o tome da se, uz pomoć Sekretarijata PSBiH, osiguraju uslovi potrebni za realizaciju planiranih međunarodnih aktivnosti stalnih i privremenih parlamentarnih delegacija, potrebno je da Kolegij Doma informiše Predstavnički dom o razlozima zbog kojih nije izvršeno imenovanje članova Delegacije BiH u Vijeću Evrope te da u najkraćim rokovima oba doma PS BiH izvrše imenovanje istih", zaključuje se u obrazloženju Zahtjeva za sazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma PSBiH.

Zahtjev je upućen predsjedavajućoj Predstavničkog doma PSBiH Borjani Krišto.