Osuda Predstavničkog doma FBiH
3

Poslanici SDP-a Fatimi Lendo putem telefona prijetili smrću

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Fatimi Lendo u subotu je zaprijećeno smrću.

Prijeteću poruku dobila je telefonom, izjavila je ona u današnjem obraćanju na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je u toku u Sarajevu.

Osoba koja ju je nazvala rekla je da prijeti upravo njoj, mladom kadru SDP-a u Parlamentu.

Lendo je izrazila nadu da će reagirati istražni organi, a predsjedavajući Fehim Škaljić pozvao ostale članove Predstavničkog doma da zajedničkom izjavom osude napad na članicu Parlamenta koji je po definiciji mjesto gdje svaki njegov član može demokratski i slobodno izraziti stavove.

Škaljićev prijedlog je podržan pa je Predstavnički dom zaključio da je prijetnja Fatimi Lendo nasrtaj na život jedne članice Parlamenta, nasrtaj na demokratiju, slobodu mišljenja i govora te na integritet Parlamenta.

Svi nadležni organi i službe dužni su poduzeti sveobuhvatne mjere na razotkrivanju onih koji su joj prijetili te informisati Parlament o aktivnostima, preduzetim mjerama i efektima, zaključeno je.

Nakon diskusije Fatime Lendo, ispostavilo se da je više parlamentaraca doživljavalo neprijatnosti tokom javnih funkcija i prije njenog slučaja.

Slavica Josipović (HDZ1990), nezavisna poslanica Spomenka Mičić, Selma Jakupović (SDP) i Besima Borić (SDP) rekle su, također, da su doživjele neki od vidova prijetnji ili su one i članovi porodica bili izloženi opasnosti.

Ovoj grupi diskutanata pridružio se i poslanik Josip Jurišić iz Stranke demokratske akcije.