BiH
0

Poslanici PSBiH: Ima li parlamentarnog nadzora nad radom OSA-e?

FENA
Damir Arnaut (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Damir Arnaut (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Damir Arnaut upozorio je da na današnjoj sjednici Doma nema izvještaja o radu Zajedničke komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Budući da su na dnevnom redu sjednica danas izvještaji svih drugih radnih tijela, Arnaut je napomenuo da se radi o prevažnom pitanju te da poslanici trebaju znati ima li parlamentarnog nadzora nad OSA-om.

Naime, nije imenovan novi predsjedavajući Komisije nakon što je s tog mjesta Dom smijenio Nikolu Špirića (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) zbog spornog izvještaja kojeg je poslao OSA-i, a da se o njemu ranije nije raspravljalo na sjednicama Komisije.

Član te komisije iz Kluba Srba Doma naroda Sredoje Nović (SNSD) nakon smjene Špirića podnio je ostavku te je Komisijom na zahtjev Doma za privremeno predsjedavanje imenovan prvi zamjenik predsjedavajućeg Bariša Čolak (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ), ali je rok na koji je imenovan već istekao.

Sjednica tog tijela organizirana je samo jednom kada je bilo potrebno usvojiti budžet za ovu godinu, a nakon smjene Špirića nije izabran novi predsjedavajući niti je Dom naroda imenovao novog člana umjesto Novića.

Član Komisije Predrag Kožul (HDZ) podsjetio je da je on ranije uputio inicijativu da se izvrši reizbor članova Komisije, ali to nije prihvaćeno, dok je dopredsjedavajuća Doma Borjana Krišto (HDZ) kazala da druga dva člana Kolegija nisu dala saglasnot da se tome raspravlja na sjednici Doma.

Upozorila je i na to da je ova vrlo važna sigurnosna agencija bez ikakvog parlamentarnog nadzora, posebno imajući u vidu da se to tiče sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Hazim Rančić podržao je da se imenuje novi predsjednik Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e.

Poslanik SNSD-a Staša Košarac kazao je da se ne zna da li OSA ima parlamentarni nadzor upozoravajući da i ako se Komisija sastaje ona radi u suprotnosti sa zakonom, ocjenjujući da Dom treba tražiti izvještaj jer OSA nije organizacija od sekundarnog značaja.

Poslanik NDP-PDP-a Momčilo Novaković naglasio je da Komisija ima 12 članova od kojih jedan nedostaje te mu nije jasno kako 11 članova dozvoljava da se godinu dana ne sastaje.

"Imaju vršioca dužnosti predsjedavajućeg i ko je dogovoran za ovakvo stanje. Komisija postoji i ne obavlja svoj posao ako je to tako idemo kompletnu komisiju zamijeniti, a što se tiče nadzora nad OSA-om nije bio bolji kada je bila u punom sastavu", zaključio je Novaković.

Poslanici su prije ove rasprave obavio bez veće diskusije raspravu i o nekoliko zakonskih prijedloga koji su na dnevnom redu današnje sjednice, ali su više ukazivali na proceduralna pitanja, nego suštinom predloženih zakona, dok o nekim od zakona nisu ni raspravljali. U raspravi o Prijedlogu zakona o dopunama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH, čiji je predlagač Mirsad Đonlagić (SBB), ocijenjeno je da se radi o oblasti koja je veoma važna za budućnost BiH i da je ovom pitanju potrebno posvetiti potrebnu pažnju. Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma za ovaj zakon ocijenila je da nije usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, a poslanik Nezavisnog bloka (NB) Senad Šepić pozvao je da se podrže mali koraci u smislu poboljšanja ove oblasti.

"Radi se o univerzalnim principima koji se važe u svim ozbiljnim zemljama. Ovdje nema politike iako znam da se odmah pozivamo na nadležnosti, ali zamolio bih da pokažemo veću odgovornost", kazao je te je pozvao poslanike da odbiju negativno mišljenje Komisije.

Đonlagić je, između ostaloga, predložio uvođenje rektorske konferencije, izbjegavanje direktnog političkog uticaja na proces izbora kadrova, kao i na proces akreditacije, insistirajući na aktivnijoj ulozi Ministarstva civilnih poslova BiH.