BiH
0

Poslanici Predstavničkog doma iznijeli primjedbe na Nacrt budžeta FBiH za 2016. godinu

FENA
Predstavnički dom Parlamenta FBiH (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamenta FBiH (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH poslanici klubova u dosadašnjem dijelu rasprave iznijeli su primjedbe i sugestije na Nacrt federalnog budžeta za narednu godinu, koji je utvrdila Vlada FBiH u iznosu od oko 2,5 milijardi KM.

Predsjednik Kluba Demokratske fronte Đenan Đonlagić ocijenio je nevjerovatnim da se „uz oštre mjere štednje povećava stavka transfer za političke stranke i koalicije s 1,9 miliona KM na 3,6 miliona KM“.

"Vi zapravo ulažete u politiku to su investicije u politiku. Također, za pomoć područjima pogođenim poplavama u ovoj godini bilo je namijenjeno milion KM, dok se u narednoj godini planira nula sredstava. Biti zadovoljan sa stopama ekonomskog rasta od jedan posto je smiješno", rekao je Đonlagić, dodajući da budžet ne može biti razvojni, jer za to treba "promjena koncepta ekonomske politike".

Na ovo je reagovala poslanica Koalicije predvođene HDZ-om BiH Slavica Josipović, te izrazila žaljenje što je DF izašao iz vlasti, jer bi kako kaže „imali daleko bolji proračun“.

Predsjednik Kluba SDP-a BiH Elvir Karajbić tvrdi da je „ovo dužnički, tajni i predizborni budžet“.

"Dužnički je jer se ponovo zadužujemo 720 miliona KM. Para oči da Vlada planira povećanje prihoda od administrativnih taksi za 89 posto. Od kazni želi da poveća prihode od 23 posto", kaže Karajbić.

Naglasio je da su sredstva za predsjednika Federacije povećana, te da „on ima mogućnost da podijeli 318.000 KM kome hoće“.

"Pojedinci odlučuju o raspodjeli novaca građana Federacije i zato je ovaj budžet predizborni. Sredstva za predsjedavajuće domova su također povećana i moći će da dijele 40.000 KM, a dopredjedavajući 15.000 KM. U Zastupničkom domu i ima reda jer mora biti donesena odluka, dok u Domu naroda predsjedavajuća može da da kome hoće i kada hoće", rekao je Karajbić.

Za prvo zapošljavanje namijenjeno je 50 miliona KM, što Karajbić smatra da treba biti dijeljeno na osnovu kriterija navodeći da to „ne trebaju biti sredstva gdje će se određene osobe iskoristiti za predizbornu kampanju i nakon godinu dana ponovo vratiti na biro“.

S druge strane, poslanik Koalicije predvođene HDZ-om BiH Dario Knezović ističe da je „50 miliona KM za zapošljavanje hvale vrijedan potez na koji se Vlada odlučila“.

"Naš klub traži da se donesu kriteriji da bi se izvršila urednija podjela da bi bile zastupljene sve županije. Želimo se izboriti da iznos za niže razine vlasti, što u Nacrtu iznosi 16 miliona KM, bude veći", kaže Knezović.

Zatražio je konstruktuvnu raspravu da bi svi iznijeli primjedbe, koje se trebaju ugraditi u prijedlog budžeta da bi bio pravedniji.

Poslanik SDA Mensud Borović naglasio je da Bosanskopodrinjski kanton nema dovoljno sredstava za osnovno funkcioniranje obrazovanja, zdravstva i javnih službi zaključujući da treba svim kantonima omogućiti da finansiraju svoje ustavne nadležnosti.

Poslanik SBB-a BiH Sead Jusić kaže da je nevjerovatno da čistačica u FERK-u, DERK-u i sličnim preduzećima ima veća primanja od stopostotnog ratnog invalida.

Predsjednik Kluba BPS Jusuf Bubica zamjerio je što se za razvojne projekte izdvojila mala sredstva govoreći da se moraju naći načini da budžet bude razvojni a ne predizborni.

"Sredstva predviđena za finansiranje političkih stranaka osigurana su sigurno i to nema nigdje u svijetu. Ovo se treba usmjeriti u razvojne projekte umjesto političkih stranaka", kaže Bubica.

U pogledu sudskih presuda smatra da se manipuliše budžetskim sredstvima i da to treba staviti pod lupu.

"Molim da se posebno vijeće formira i analizira sudske procese", kazao je Bubica.

Kao članica Odbora za poljoprivredu poslanica DF-a Alma Kratina kazala je da je poražavajuće što transfer za veterinarstvo nije doživio povećanje jer treba puno zadataka ispuniti u procesu pristupanja EU.