Predstavnički dom FBiH
0

Poslanici odobrili Vladin Nacrt zakona o liječništvu

FENA
Predstavnički dom FBiH
Predstavnički dom FBiH
Nacrt federalnog zakona o liječništvu, koji je utvrdila Federalna vlada, odobren je većinom glasova u današnjem nastavku sedme redovne sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, održanom u Sarajevu.

Donošenje ovog zakona jedan je od zadataka proisteklih iz Strategijskog plana razvitka zdravstva u FBiH za razdoblje od 2008. do 2018. godine, usvojenog u Parlamentu FBiH.

Ponuđeni Vladin nacrt definira liječnika kao zdravstvenog djelatnika sa završenim medicinskim fakultetom i stečenim nazivom doktora medicine te kao osnovnog i mjerodavnog nositelja zdravstvene djelatnosti sa svrhom zaštite zdravlja pojedinca, obitelji i cjelokupnog stanovništva.

U procesu donošenja odluka i izbora dijagnostike i odgovarajućeg liječenja, liječnik je samostalan u postupanju koje se mora zasnivati na znanstvenim saznanjima i stručno dokazanim metodama koje odgovaraju savremenom standardu struke.

Liječnik će poštivati načela obavljanja liječničke djelatnosti te se suzdržavati od svake aktivnosti nespojive s ugledom, dostojanstvom i nezavisnošću liječničkog zvanja, propisano je.

Liječnik koji je pravosnažnom sudskom odlukom oglašen krivim za počinjenje kaznenog djela može se, s obzirom na važnost i prirodu ugroženog dobra ili druge posljedice, te okolnosti pod kojima je radnja izvršena odnosno propuštena, smatrati nedostojnim za obavljanje liječničke djelatnosti, o čemu odluku donosi nadležna liječnička komora.

Takvom liječniku može biti uskraćeno izdavanje licence, odnosno ona mu može biti privremeno ili trajno oduzeta.

Nedostojnost za obavljanje liječničke djelatnosti utvrđuje se statutom liječničke komore, kao i način i postupak izricanja ove mjere.

Liječnik je dužan provesti potrebne mjere prevencije, dijagnostike, liječenja, odnosno rehabilitacije svim pacijentima kojima je on izabrani liječnik ili koji su upućeni od drugog liječnika radi pružanja zdravstvene zaštite.

U hitnim stanjima liječnik je dužan pružiti pomoć svakom pacijentu, bez odlaganja, a ostale pacijente dužan je primati prema stupnju medicinskog prioriteta, odnosno prema listi čekanja.

Liječnik može odbiti pružanje liječničke pomoći pacijentu koji mu prijeti ili je prema njemu, odnosno drugim zdravstvenim djelatnicima fizički agresivan, osim u hitnim stanjima, navedeno je između ostalog u Vladinom nacrtu.