BiH
1

Poslanici NSRS danas glasaju o spornom zakonu o javnom redu i miru

Piše: G. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Narodna skupština RS odlučit će danas da li će napraviti i posljednji korak ka gušenju medijskih sloboda i uspostavljanju potpune kontrole nad kompletnom "produkcijom" na društvenim mrežama usvajanjem zakona o javnom redu i miru.

U obrazloženju ovog zakona kao javno mjesto tretiraju se i društvene mreže, što je izazvalo brojne polemike u javnosti, ali i unutar i van skupštinske sale.

Lider naprednjaka Adam Šukalo predložio je amandman kojim se štite svi oni koji će na društvenim mrežama kritikovati državne ustanove i političke funkcionere. Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je da će podržati Šukalov amandman, ali uprkos svemu tome opozicija je izašla iz skupštinske sale i nije učestvovala u raspravi o ovom aktu.

Lideri opozicionih stranaka i šefovi poslaničkih klubova bili su jasni - zakon o javnom redu i miru je diktatorski zakon koji treba da uguši svaku slobodnu i kritičku misao u RS. Radikal Milanko Mihajlica je istakao da je režim predložio taj zakon zbog afere o kupljenim poslanicima u NSRS, a Dragan Čavić je dodao da takve poteze ne bi povlačio ni Lukašenko.

Sa druge strane je u odbranu zakona stao ministar Lukač, tvrdeći da će usvajanje ovog akta dodatno zaštiti građane RS od mogućih teških krivičnih djela, ilustrujući to primjerom o pravljenju eksploziva, koji treba samo onima koji taj eksploziv namjeravaju upotrijebiti, tvrdeći da zakon o javnom redu i miru neće biti korišten za kontrolu društvenih mreža.

S obzirom na to da su poslanici opozicije napustili skupštinsku salu, a da su poslanici vladajuće koalicije zdušno branili ovaj akt, gotovo je izvjesno da će Narodna skupština RS danas usvojiti zakon o javnom redu i miru. Nakon toga ostaje da se vidi koliko je teška ili laka ministarska riječ.