{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čavić: Opozicija nije željela prisustvovati usvajanju "sramnog" Zakona

F
5.2.2015. u 15:02
0
5
Čavić: Opozicija nije željela prisustvovati usvajanju "sramnog" Zakona
0
Čavić: Opozicija nije željela prisustvovati usvajanju "sramnog" Zakona
Dragan Čavić (Foto: Arhiv)
Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić izjavio je danas da opozicija u Narodnoj skupštini danas nije željela ni da prisustvuje izglasavanju "sramnog" Zakon o javnom redu i miru, koji kao "javno mjesto" tretira i društvene mreže.
Naveo je da ni amandmani vladajućih na ovaj Zakon ne mijenjaju suštinu i ključni član 2., stav 3. i 4., kojim se pod "javnim mjestom" podrazumijeva i internet prostor.

"To znači da se na tom javnom mjestu mogu primijeniti odredbe ovog Zakona. Drugim riječima, ako neko prijavi policiji da je došlo do prekršaja javnog reda i mira na nekoj internet stranici ili društvenoj mreži, policija može da privede tu osobu i bez naloga tužioca zadrži ga 24 sata", tvrdi Čavić.

Dodaje da će tumačenje Zakona, u njegovoj primjeni, vršiti sud, ali isto tako da policija prva reagira na osnovu prijava o tome šta neko piše na internetu.

Negirao je tvrdnje pozicije da sličan zakon ima i Hrvatska, ističući da se drugim zakonom može regulirati pitanje interneta, ali ne Zakonom o javnom redu i miru.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske iz vladajuće većine danas su usvojili sporni Zakon o javnom redu i miru, koji kao "javno mjesto“ tretira i društvene mreže.

Za ovaj zakonski akt glasalo je 46 poslanika.

Opozicije je proteklih dana uputila oštre kritike na zakon, a nisu prisustvovali ni poslaničkoj diskusiji, ni glasanju o ovom Zakonu.

U Vladi RS-a i resornom ministarstvu navode da policija neće progoniti građane i novinare za javno iznesene stavove na društvenim mrežama.

Usvojen je amandman vladajuće većine po kojem sankcioniranju ne bi bile podvrgnute objave ukoliko se odnose na javno izneseno mišljenje o radu državnih organa, te drugih javnih organa i organizacija, te da se kao sankcija briše kazna zatvora.

Opozicija je stava da je predloženi Zakon loš i nedemokratski te da se ne može "popraviti“ ni amandmanima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: