{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poslanici nisu prihvatili izvještaj o izvršenju budžeta FBiH

F
11.9.2014. u 12:00
5
26
Poslanici nisu prihvatili izvještaj o izvršenju budžeta FBiH
5
Poslanici nisu prihvatili izvještaj o izvršenju budžeta FBiH
Ante Krajina (Foto: Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu nije prihvatio izvještaj o izvršenju prošlogodišnjeg federalnog budžeta, koji je poslanicima obrazložio federalni ministar finansija Ante Krajina.
U izvještaju je navedeno da se u planiranim budžetskim primicima bilježi podbačaj od 13 posto, ali su oni veći dva posto nego u 2012. godini.

Izvorni prihodi su ostvareni u visini od 1,6 milijardi, s tim što su prihodi od poreza manji za 6 posto u odnosu na plan, ali osam posto veći nego u prethodnoj godini. Prihodi su izvršeni s 14 posto manje od plana, ali su i oni veći nego u 2012, naveo je ministar Krajina.

U 2013. FBiH se zadužila nešto manje od 400 miliona KM. U istoj godini je otplaćeno 616,3 miliona duga, više nego u 2012., pa je zaduženje smanjeno, kazao je također.

Krajina je poslanicima prezentirao i izvještaj o zaduženju FBiH po osnovu emisije trezorskih zapisa. O tom izvještaju poslanici nisu glasali već su ga samo primili k' znanju.

U 2011. godini, na osnovu trezorskih zapisa, Federacija se zadužila za 90 miliona KM. U 2012. godini zaduženje je iznosilo 60 miliona, a u 2013. 80 miliona KM, naveo je Krajina.

Za ovu godinu je planirano zaduženje od 260 miliona, a do danas je Federacija zadužena za 200.000 miliona KM, dodao je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: