Kontriranje Schmidtu
301

Poslanici iz RS-a u pola 3 ujutru usvojili svoj Nacrt izbornog zakona

N. V.
Foto: NSRS
Foto: NSRS
Nakon ponoći je počela i završila 12. posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je usvojen Nacrt izbornog zakona, koji sada treba proći brojne procedure da bi bio na snazi.
Zahtjev za održavanje sjednice i dnevni red podnijeli su narodni poslanici, u skladu sa članom 170. stav 1 i članom 171. Poslovnika Narodne skupštine. Oni su većinom glasova na kraju i usvojili Nacrt, međutim sada je potrebno da se provede javna rasprava i druge procedure kako bi došao u formi Prijedloga na sjednicu NSRS-a i bio konačno usvojen.

Donošenju odluke je prethodila duga rasprava na kojoj se obratio i predsjednik RS-a Milorad Dodik. On je na toj sjednici nastavio psovati, prijetiti, najgnusnije vrijeđati opozicione poslanike, praviti cirkus i time pokazivati ogromnu nervozu.

Veliki dio ove sjednice, a i prethodne na kojoj su usvojeni Zaključci, posvećeni su vrijeđanju Nebojše Vukanovića, predsjednika Kluba poslanika za pravdu i red. Političari iz reda vladajuće strukture u RS-u, na čelu sa Miloradom Dodikom, Radovanom Viškovićem i Nenadom Stevandićem, "redali" su se i takmičili u uvredama, pa je sjednica u brojnim dijelovima bila negledljiva i nedopustiva za javni prostor.

Razgovor o samom Nacrtu izbornog zakona bio je minimalan, što je objašnjivo činjenicom da su ga svi poslanici prvi put vidjeli otprilike 14 sati prije usvajanja, a Nacrt tretira više stotina članova.

Poslanici su naime ovu naglu odluku o usvajanju svog Nacrta izbornog zakona donijeli nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH kako bi dobili poštenije izbore.

Prije toga, na sjednici koja je počela ranije danas i koja je trajala do ponoći, usvojeni su Zaključci kojim se poziva međunarodna zajednica da poništi Schmidtove izmjene Izbornog zakona. Rok za to imaju sedam dana, a zatim bi se poništavanje zakona trebalo naći na sjednici državnog parlamenta.

Ukoliko ni Parlamentarna skupština BiH ne poništi Schmidtovu odluku, Zaključci pozivaju političare iz RS-a da izađu iz državnih institucija i koalicije na najvišem nivou.