Parlament BiH
0

"Poslanici/delegati pitaju - Vijeće ministara odgovara"

FENA
Poslanici i delegati će danas na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH postavljati pitanja direktno ministrima u Vijeću ministara BiH i predsjedavajućem, koji će imati priliku da im odmah odgovore.

Među dvadesetak pitanja koja poslanici i delegati namjeravaju postaviti na zajedničkoj sjednici „Poslanici/delegati pitaju - Vijeće ministara odgovara“ je i pitanje zašto je BiH ostala posljednja zemlja u Evropi (pored Albanije) čiji građani nisu u mogućnosti da putuju bez viza u zemlje EU.

Šta je Vijeće ministara BiH uradilo da se ispune uslovi koji se traže od BiH a šta nije da se postigne liberalizacija viznog sistema, te šta se traži što se tvrdi da je dodatni zahtjev i da li je moguće sve uslove ispuniti da se ukinu vize do jula 2010. godine?

Bit će postavljeno i pitanje kakvi će biti izvještaji i ocjene ekspertskih komisija Evropske komisije u vezi sa ispunjavanjem uslova od BiH za liberalizaciju viznog režima.

Uz konstataciju da je poznato da neke zemlje članice CEFTA sporazuma, naročito Hrvatska i Srbija, uvođenjem raznih necarinskih barijera ometaju uvoz na svoja tržišta roba koje su proizvedene u BiH, jedno od pitanja je šta Vijeće ministara namjerava učiniti da našim robama pri izvozu u navedene zemlje obezbijedi isti tretman odnosno uvjete kakve imaju robe koje se izvoze iz tih zemalja na tržište u BiH.

Nadležnima u Vijeću ministara bit će postavljena i pitanja u kojoj su fazi aktivnosti vezane za početak izgradnje Koridora Vc; kada će početi radovi na sve četiri dionice predviđene ugovorom; kada će se aktivirati sredstva i jesu li donesene odluke da se aktiviraju kreditna sredstva u iznosu od jednu milijardu KM?

Jedno od pitanja je i kada će Vijeće ministara BiH uputiti u parlamentarnu proceduru Zakon o denacionalizaciji/restituciji.

Među pitanjima bi se trebalo naći i to koliko je građana BiH do sada bilo predmetom istražnih radnji, hapšenja ili sudskih procesa u drugim zemljama i šta su nadležni organi naše države poduzeli po tom pitanju?

Poslanike zanima i šta Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH mogu učiniti da bi se pitanje integracije, a prije svega pitanje zapošljavanja profesionalnih vojnika, nakon otpusta iz Oružanih snaga BiH, sistematski i valjano riješilo u budućnosti?

Nadležni u Vijeću ministara trebat će odgovoriti i na pitanje na koji način, ko i po kojim procedurama donosi odluku, u ime institucija BiH, o uzimanju u zakup prostora koje koriste institucije BiH s obzirom na to da se na taj način troše enormna sredstva iz budžeta BiH.