{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Poslanici/delegati pitaju - Vijeće ministara odgovara"

F
24.2.2010. u 07:25
0
7
"Poslanici/delegati pitaju - Vijeće ministara odgovara"
0
"Poslanici/delegati pitaju - Vijeće ministara odgovara"
Poslanici i delegati će danas na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH postavljati pitanja direktno ministrima u Vijeću ministara BiH i predsjedavajućem, koji će imati priliku da im odmah odgovore.
Među dvadesetak pitanja koja poslanici i delegati namjeravaju postaviti na zajedničkoj sjednici „Poslanici/delegati pitaju - Vijeće ministara odgovara“ je i pitanje zašto je BiH ostala posljednja zemlja u Evropi (pored Albanije) čiji građani nisu u mogućnosti da putuju bez viza u zemlje EU.

Šta je Vijeće ministara BiH uradilo da se ispune uslovi koji se traže od BiH a šta nije da se postigne liberalizacija viznog sistema, te šta se traži što se tvrdi da je dodatni zahtjev i da li je moguće sve uslove ispuniti da se ukinu vize do jula 2010. godine?

Bit će postavljeno i pitanje kakvi će biti izvještaji i ocjene ekspertskih komisija Evropske komisije u vezi sa ispunjavanjem uslova od BiH za liberalizaciju viznog režima.

Uz konstataciju da je poznato da neke zemlje članice CEFTA sporazuma, naročito Hrvatska i Srbija, uvođenjem raznih necarinskih barijera ometaju uvoz na svoja tržišta roba koje su proizvedene u BiH, jedno od pitanja je šta Vijeće ministara namjerava učiniti da našim robama pri izvozu u navedene zemlje obezbijedi isti tretman odnosno uvjete kakve imaju robe koje se izvoze iz tih zemalja na tržište u BiH.

Nadležnima u Vijeću ministara bit će postavljena i pitanja u kojoj su fazi aktivnosti vezane za početak izgradnje Koridora Vc; kada će početi radovi na sve četiri dionice predviđene ugovorom; kada će se aktivirati sredstva i jesu li donesene odluke da se aktiviraju kreditna sredstva u iznosu od jednu milijardu KM?

Jedno od pitanja je i kada će Vijeće ministara BiH uputiti u parlamentarnu proceduru Zakon o denacionalizaciji/restituciji.

Među pitanjima bi se trebalo naći i to koliko je građana BiH do sada bilo predmetom istražnih radnji, hapšenja ili sudskih procesa u drugim zemljama i šta su nadležni organi naše države poduzeli po tom pitanju?

Poslanike zanima i šta Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH mogu učiniti da bi se pitanje integracije, a prije svega pitanje zapošljavanja profesionalnih vojnika, nakon otpusta iz Oružanih snaga BiH, sistematski i valjano riješilo u budućnosti?

Nadležni u Vijeću ministara trebat će odgovoriti i na pitanje na koji način, ko i po kojim procedurama donosi odluku, u ime institucija BiH, o uzimanju u zakup prostora koje koriste institucije BiH s obzirom na to da se na taj način troše enormna sredstva iz budžeta BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: