{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Poskupljenje struje udar na već siromašne potrošače

F
7.6.2011. u 14:40
0
30
Poskupljenje struje udar na već siromašne potrošače
0
Savez udruženja potrošača Bosne i Hercegovine upozorio je da bi poskupljenje struje za više od 30 posto, koliko traži elektroprivredno preduzeće, bio težak udar na već osiromašene potrošače.
Na konferenciji za novinare u Sarajevu povodom zahtjeva za povećanje cijene električne energije domaćinstvima od Elektroprivrede BiH, predsjednik Skupštine Saveza udruženja potrošača BiH Murat Rašidović je kazao da su udruženja potrošača proučila taj zahtjev i utvrdili da se najveći procent poskupljenja električne energije traži za domaćinstva i to više od 30 posto.

"Ogorčeni smo takvim zahtjevom jer cijenimo da bi takvo povećanje koje bi trebalo da stupi na snagu od 1. jula znatno izazvalo poskupljenja i drugih namirnica značajnih za životni standard građana“, kazao je Rašidović.

Dodao je da će 9. juna u Mostaru u FERK-u biti održana konačna rasprava vezana za usvajanje novih tarifa.

"Apelujemo na FERK da taj zahtjev razmotri s posebnom odgovornošću, uvaži ekonomsko-socijalnu situaciju i da, ako se odluči na povećanje cijena, to bude minimalno“ , kazao je Rašidović.

Predsjednica Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH Gordana Bulić kazala je da su se kao umješači uključili u redovni proces koji FERK vodi po zahtjevu EPBiH i da u raspravama nastoje argumentirano osporiti taj zahtjev, odnosno da se u tom smislu donese primjerenija odluka.

"Svjesni smo da će doći do povećenja cijena, ali sigurno ne bi trebalo da bude u mjeri kako je to zahtjevom uložila Elektroprivreda“, kazala je Bulić.

"Neizvjesno je koliko će biti to povećanje, ali procjenjuje se da bi zahtjevani rast cijena električne energije izazvao i rast troškova života u četveročlanoj porodici za oko 16 posto“, kazala je Bulić, napominjući da bi se time učinilo beznačajnim i nedavno povećanje penzija od pet posto.

Istaknuli su da bi u tom slučaju gubitnici bili i Elektroprivreda i građani. Bulić je kazala da bi povećanje cijena električne energije po uloženom zahtjevu bitno poremetilo osnove finansijske stabilnosti i dovelo do povećanja inflacije.

"Dodajući tome, nepostojanje mjera socijalne politike, utjecat će se direktno na smanjenje potrošnje električne energije, kao i na pogoršanje situacije s naplativošću prodate električne energije“, kazala je Bulić.

Kako je poznato, JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo je prije dva mjeseca, s tadašnjim generalnim direktorom na čelu, pokrenula kod Federalne regulatorne komisije za električnu energiju treći tarifni postupak radi utvrđivanja novih tarifnih stavova za električnu energiju i korištenje distributivne mreže.

Dosad je obavljeno više rasprava u tarifnom postupku, a konačnu odluku o strukturi i obimu promjena nakon okončanja postupka donosi Federalna regulatorna komisija za električnu energiju.

Očekuje se da će odluka Federalne regulatorne komisije za električnu energiju biti donesena do kraja ovog mjeseca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: