Još malo po džepu građana
0

Elektroprivreda BiH zatražila poskupljenje struje

Sarajevo-x.com
Elektroprivreda BiH dostavila je FERK-u zahtjev za pokretanje tarifnog postupka prema kojem bi trebalo da poskupi struja za domaćinstva i privredu. Također, u zahtjevu se traži i pojeftinjenje struje za pojedine kategorije potrošača, prije svega za humanitarne objekte, javne kuhinje, obdaništa, studentske domove i vjerske objekte.

Elektroprivreda BiH zatražila je poskupljenje struje za domaćinstva i velike industrijske potrošače na 110 kilovolti, a smanjenje cijena za potrošače na niskom naponu od 0,4 kilovolta, a među tim potrošačima su trgovine, pekare i ostale manje proizvodne i uslužne djelatnosti.

Također, zatražena je uspostava nove grupe u koju bi spadali humanitarni objekti, javne kuhinje, obdaništa, studentski domovi i vjerski objekti koji bi bili na niskom naponu i za koje bi tarife bile jednake kao i za domaćinstva.

Izjednačavanje tarifa za ljetni i zimski period

EP BiH zatražila je i izjednačavanje tarifa za ljetni i zimski period za sve kategorije potrošača, no danas nismo uspjeli saznati šta to podrazumijeva, odnosno da li će cijene biti izjendačene po ljetnoj, zimskoj ili možda nekoj srednjoj tarifi.

Naime, danas su nadležne osobe iz EP bile zauzete i nisu imale vremena da odgovaraju na novinarske upite.

Ukidanje manje dnevne tarife za sve osim za domaćinstva

Spomenimo i to da je EP zatražila od FERK-a da razmotri promjenu perioda za jeftiniju dnevnu tarifu za sve kategorije osim za domaćinstva.

Time bi se svima, osim domaćinstvima, ukinula manja dnevna tarifa u periodu od 13 do 16 sati, a utvrdila jeftinija dnevna tarifa za subotu.

Razlozi poskupljenja struje

Iz EP su naveli da su osnovni razlozi za upućivanje zahtjeva za korekciju cijena električne energije to što je došlo do rasta troškova uglja, troškova naknada i troškova nabavke električne energije od nezavisnih proizvođača.

Kao najznačajnije promjene i razlozi za upućivanje zahtjeva FERK-u izdvajaju se i pokretanje investicionog ciklusa za izgradnju zamjenskih proizvodnih objekata i poboljšanje investicione sposobnosti EPBiH, realizacija obaveza za implementaciju regulative EU po osnovu Ugovora o uspostavi energetske zajednice, jer, kako se navodi u saopćenju EPBiH, tarife zasnovane na opravdanim troškovima i razdvojene po djelatnostima su preduslov za potpuno računovodstveno razdvajanje elektroprivrednih djelatnosti, otvaranje tržišta i nove investicije.

Čeka se odluka FERK-a

Elektroprivreda BiH je posljednji put mijenjala cijene električne energije 2007. godine. O procentima poskupljenja niko se još nije izjasnio.

Tarifni postupak bi trebao trajati od tri do devet mjeseci, a trebao bi početi nakon što FERK da odobrenje.