Naša stranka
0

"Poskupljenje plina od 1. maja je novi ekonomski udar na siromašne stanovnike"

Sarajevo-x.com
Naša stranka smatra da je jučerašnja odluka Vlade Federacije BiH o korekciji cijene gasa, kojom će građani BiH od 1. maja 2011. biti suočeni sa novom cijenom gasa skupljom za cijelih 10,7 % još je jedan u nizu zastrašujućih ekonomskih udara na ionako osiromašen budžet stanovnika ove zemlje.

"Odluka o novoj cijeni plina, koju oni opravdavaju povećanim troškovima transporta plina, povećanjem cijene ruskog plina, te promjenom kursa dolara samo je paravan za maskiranje stvarnih problema koji su prisutni u tom dijelu energetskog sektora, u BH-Gasu ponajviše", ističu iz Naše stranke.

"Naime, smatramo da postoje dva ključna razloga zašto je BH-Gas zatražio financijsku intervenciju od Vlade Federacije BiH i za koje smatramo da javnost treba dobiti adekvatno pojašnjenje. Kao prvo, insistiramo da se javnosti u BiH objasni zašto je dopušteno da dug krajnjih korisnika plina za potrebe grijanja prema Toplanama Sarajevo naraste na nekoliko desetina hiljada KM, te po sistemu spojenih posuda, po kojima Toplane duguju Sarajevo gasu, a ovi pak BH-Gasu, uzrokuje zabrinjavajuću financijsku nestabilnost prethodno navedenih kompanija. Zašto se ponovno uredne platiše računa za korištenje plina moraju kažnjavati sa iznimno velikim povećanjem cijene plina na račun neurednih i krajnje bahatih korisnika plina u stanovima i privatnim domaćinstvima, koji po nekoliko godina ne plaćaju svoje obaveze, bez ikakave nade da će iste ikada i izmiriti. Da li se možda kvalitetno promišljenim strateškim odlučivanjem unutar njihovog poslovanja, vezanom pogotovo za naplatu starih dugovanja, lanac Toplane Sarajevo - Sarajevogas - BH-Gas mogao puno ranije rješiti nagomilani financijski dug i ne tražiti od Vlade Federacije BiH slamku spasa u situaciji kada svjetska kriza nabavke plina zahtijeva dodatne intervencije na cijenu plina", stoji u saopštenju za javnost.

Drugi problem, za koji smatramo da je također jedan od stvarnih uzroka povećanja cijene plina, je i problem višestrukog posredničkog lanca isporuke plina u BiH, u kojem je prvi ugovarač Energoinvest, potom BH-Gas i na koncu Sarajevo gas za korisnike u glavnom gradu. Nedopustivo je i financijski apsolutno neopravdano da u ovako maloj i siromašnoj zemlji gas dok od granice BiH dođe do konačnog korisnika promijeni čak tri posrednika, koji svako ponaosob svoje usluge posredovanja u isporuci uredno i debelo naplaćuju. U tom lancu posredničke isporuke i ugradnje svake posredničke usluge sa određenim procentom u konačnu cijenu plina, koju će korisnici uskoro plaćati 10,7% skuplje, bi svakako trebalo tražiti ključnog uzročnika poskupljenja cijene plina.

Naša stranka insistrira da Ministarstvo energetike i rudarstva, u saradnji sa BH-Gasom, u najskorijem roku odgovori na gore navedena pitanja, te da u konačnici donese akcioni plan po kojem bi se nagomilani problemi vezani za dugovanja korisnika plina konačno i riješila, skupa sa posredovanjem u isporuci plina do konačnih korisnika u BiH.