Koliko i kada?
22

Poskupljenje GRAS-ove karte nezaposlenima potpisao Forto, ministar najavljuje subvencije

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Sporazum kojim je bivši premijer KS dogovorio poskupljene GRAS-ove karte za nezaposlene potpisan je u januaru. Na sto novog ministra je došao tek u aprilu. Sada je juli i rješenja još uvijek nema, no prema riječima aktuelnog resornog ministra problem će biti rješen, a karte subvencionirane.

Sporazum o privremenom utvrđivanju stvarne cijene koštanja komunalne usluge javnog linijskog prijevoza putnika na području Kantona Sarajevo kojim je sada povećana cijena karte za nezaposlene sa 12 na 30 KM potpisao je u januaru ove godine bivši premijer KS Edin Forto.

Do povećanja iz GRAS-a dolazi tek sada zbog toga što je u Sporazumu dogovoreno da će nova cijena od 30 KM za kategoriju nezaposlenih biti primjenjivana od sedmog mjeseca.

Trenutni ministar saobraćaja u KS je rekao da subvencioniranje neće biti problem iako u budžetu nisu bila isplanirana sredstva za to što je, prema njegovim riječim aizmeđu dva i dva i po miliona KM.

U Sporazumu je predviđeno da Vlada KS subvencionira karte za penzionere, đake osnovne i srednje škole i studente. Visina subvencije za penzionere zavisi od visine penzije, osnovcima i đacima prvog i drugog razreda srednje škole je planirano subvencioniranje cjelokupnog iznosa dok je za studente planirano da bude subvencionirano 20 KM.

"Sporazum meni nije prezentiran odmah kad sam ja sjeo, ja sam nekad u aprilu mjesecu dobio ovo i saznao da postoji. Tada nismo mogli utjecati na njega, bila je korona, bavili smo se drugim mjerama, optimizacijama", rekao je ministar Kalem, ali je rekao da će ovaj problem biti riješen:

"Mi ćemo nastojati da riješimo ovaj novonastali problem, kao Vlada KS sazvat ćemo komisiju da vidimo šta ćemo, da vidimo kakva je situacija sa budžetom i tako pokušati riješiti problem da se subvencionira dio ove karte kako nezaposleni ne bi plaćali cijeli iznos".

Međutim treutno se ne zna u kom iznosu će biti subvencionirana karta i kada. S obzirom na to da je trenutna vlada znala da će do poskupljenja karte za nezaposlene sasvim sigurno doći 1. jula, o ovom problemu je trebalo razmišljati i ranije kako nezaposleni stanovnici ne bi ispaštali.

"Analize će pokazati koliko imamo na raspolaganju sredstava. Subvencioniramo đačke kupone, studentske, penzionerske zašto ne bi i nezaposlene?", poručio je Kalem.

On objašnjava da je ovaj Sporazum bio više populistički potez obzirom na to da subvencioniranje ove karte nije sporno, međutim kaže da je trenutnu vladu, nakon godinu da rada prethodne, dočekalo "dosta ovakvih problema".