Nema velikih grupa
731

Posjetili smo izletišta i prošetali Sarajevom kako bismo provjerili koliko građani poštuju preporuke

A. Z.
Foto: I. Š./Klix.ba
Čavljak (Foto: T. S./Klix.ba)
Krizni štabovi FBiH i KS bili su zabrinuti prethodnih dana da lijepo vrijeme na "izvuče" građane na ulice, planine ili izletišta i da se epidemiološka situacija na taj način dodatno ne naruši. No, ako je suditi po fotografijama koje su danas zabilježili fotoreporteri Klix.ba portala koji su obišli popularna mjesta poput Igmana, Čavljaka, Stojčevca, Vilsonovog šetališta i centra grada, građani se uglavnom pridržavaju preporuka nadležnih.

Na izletištima Stojčevac i Čavljak, kao i na planini Igman, zatekli smo nekolicinu građana koji šetaju ili sjede, ali bilo je i nekoliko onih zagrijanih za roštilj. No, planove im je pokvarila policija koja nije dozvolila takav vid uživanja. Oni koji su došli samo da uživaju u prirodi i svježem zraku, ali i da uhvate pokoju zraku sunca, bili su zaštićeni maskama i pridržavali su se socijalne distance. Također, važno je istaći da nije primijećeno grupisanje više osoba, što je i protivno mjerama koje su izrekli krizni štabovi.

Član Kriznog štaba FBiH Goran Čerkez na jučerašnjoj konferenciji za medije pozvao je policiju da se aktivnije uključi kako bi se kršenje preporuka spriječilo. Rezultat toga su policijske patrole na izletištima i planinama koje, osim što ne dozvoljavaju roštiljanje, upozoravaju građane koji se na bilo koji način ne ponašaju u skladu s preporukama, da to počnu činiti ili da odu kući kako ne bi ugrozili svoje, niti zdravlje drugih.

Osim toga, naši reporteri su zabilježili puste ulice Sarajeva, te nekolicinu ljudi na Vilsonovom šetalištu koji su lijepo vrijeme iskoristili za šetnju, trčanje ili vožnju biciklom. I u ovom slučaju je važno naglasiti da je većina njih nosila zaštitne maske, nije bilo kretanja u većim grupama i vodilo se računa o socijalnoj distanci. Što znači da građani Sarajeva i okolnih mjesta uglavnom poštuju preporuke stručnjaka.

Podsjećamo, iz kriznih štabova u proteklih nekoliko dana redovno je apelovano na građane da ostanu u svojim domovima i da budu strpljivi još neko vrijeme, a ako već izađu vani da se zaštite maskama, rukavicama, da se ne kreću ili borave u grupama, te da drže distancu od 1,5 metar. Po povratku kući, važno je izvršiti dezinfekciju i pranje ruku toplom vodom i sapunom. Pridržavanje svega navedenog jako je važno kako bismo od koronavirusa zaštitili sebe, svoje bližnje, ali i druge ljude s kojima smo u kontaktu.