BiH
2

Posebna sjednica NSRS-a o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) na kojoj će se razmatrati Informacija o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, zakazana je za danas.

U Informaciji se navodi da Predsjedništvo BiH nikada nije razmatralo pitanje pokretanja revizije po tužbi BiH protiv Srbije, niti su se članovi tog tijela o tome odredili u smislu donošenja odluke.

  • Imajući u vidu sve gore navedeno, smatramo da nisu ispunjeni materijalni, niti formalni uslovi za podnošenje zahtjeva za reviziju i da u postupku pred Međunarodnim sudom pravde ne postoji aktivna legitimacija za ovakvu procesnu radnju.

Svako eventualno nastupanje pravnog zastupnika BiH pred Sudom u Haagu bez odgovarajuće odluke Predsjedništva BiH nije pravno valjano i predstavlja akt vanustavnog djelovanja i lažno predstavljanje te osobe – navodi se u Informaciji koja će biti predmet posebne sjednice.

Poslanicima će se, kako se očekuje, obratiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Srpski predstavnici vlasti su najavili da očekuju da se na tom posebnom zasjedanju zauzme stav i o načinu budućeg djelovanja predstavnika RS-a u bh. institucijama.

Tvrde da su bošnjački lideri podnošenjem nelegitimnog i vaninstitucionalnog zahtjeva za reviziju presude izazvali najveću krizu u BiH nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

S druge strane, bošnjački zvaničnici smatraju da ne stoje ovakve tvrdnje te da je reakcija srpske strane pretjerana i da ratne žrtve zaslužuju pravdu.