BiH
39

Posebna radost za najmlađe: Lemuri i merkati novi stanovnici sarajevskog zoo vrta

Piše: E.S.H.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Sarajevski zoološki vrt postao je bogatiji za četiri merkata i dva para lemura čime je životinjski fond u Pionirskoj dolini povećan na ukupno 530 jedinki. Četiri merkata donacija su zoo vrta iz Ljubljane, a lemure je donirao zoo vrt iz Zagreba.

Nove vrste su danas svečano prezentovane posjetiocima, a načelniku Dževadu Bećireviću je uručena zahvalnica za doprinos u razvoju Pionirske doline i zoo vrta, jer je Općina Centar finansijski podržala i omogućila nabavku i transport lemura i merkata. Direktoricama zoo vrtova iz Zagreba i Ljubljane su uručene zahvalnice za donacije i saradnju.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Petrović je rekao da je svaka novost u Pionirskoj dolini dobra stvar za djecu, ali i za sve posjetioce sarajevskog zoo vrta.

"Zadovoljstvo mi je da idemo pravim putem i da Pionirska dolina obogaćuje svoje sadržaje. Važno je i da postoji dobra suradnja sa svim zoo vrtovima u Evropi", rekao je ministar Petrović.

Upravnik zoo vrta, Esad Tajić se zahvalio svima koji su pomogli da se realiziraju nove donacije i nakon izbora je najavio nove aktivnosti.

"Zahvaljujem se načelniku Bećireviću, direktoricama zoo vrta Zagreb i zoo vrta Ljubljana, ministru Petroviću koji su omogućili da danas imamo priliku vidjeti ove divne životinje ovdje. Novoj vlasti želim poručiti da trebamo još unaprijediti ljepotu ovog mjesta", rekao je Tajić i podsjetio da je Pionirska dolina mali evropski zoološki vrt.

Davorka Maljkovac, direktorica zoo vrta iz Zagreba je danas posjetila Pionirsku dolinu. Kazala nam je da je sarajevski zoo vrt na dobrom putu da postane evropski zoo vrt i da se dobrom saradnjom može to i ostvariti.

"Udružili smo snage i mi znamo kakvi su uslovi u kojem zooo vrtu i na koji način možemo pomoći jedni drugima. Cilj evropskih zoo vrtova je da naprave samoodržive populacije. Lemuri su naše bebe koje su othranjene u našem zoo vrtu i oni žele da naprave svoju novu teritoriju. Zato su danas ovdje. Oni su zabavnog karaktera i djeca ih povezuju sa crtićem Madagaskar. Njima će biti posebno interesantni", kazala je direktorica zagrebačkog zoo vrta.

Iz Ljubljane su stigli merkati. Direktorica zoo vrta Zdenka Ban Fishinger je izrazila zadovoljstvo što će djeca moći vidjeti i merkate u Pionirskoj dolini.

Danas su posjetioci imali priliku uživati u lijepom vremenu, ali i u izvedbama slijepog dječaka Denisa Barte koji je svirao na klavijaturama. Prvi put je u Pionirskoj dolini otvoren zoo shop gdje posjetioci mogu nabaviti po neku dragu uspomenu na ovu jedinu bosanskohercegovačku oazu zelenila sa zoo vrtom.

Nakon više godina ponovo su stvorili uslovi i da u funkciju bude puštena ljetna bašta- restoran na prostoru nekada popularnog "mađarskog restorana", ali ovaj put u sastavu preduzeća "Park".