Milionski projekt
1.7k

Porušeni most "Bitke za ranjenike" će biti ponovo podignut iznad Neretve u Jablanici

G. Š.
Porušeni most "Bitke za ranjenike" će biti ponovo podignut iznad Neretve u Jablanici i nakon 30 godina čekanja konačno biti povezane dvije obale rijeke i zasjati kao jedan od najvažnijih eksponata antifašizma i strateško turističko središte u tom hercegovačkom gradiću.

Počelo je povezivanje konstrukcije sa postojećom koja koso leži na lijevoj obali rijeke, a nakon toga pored nadaleko poznatog mosta će uraditi i jedan drveni prijelaz i staze sa lijeve i desne obale, tako da se omogući prijelaz sa jedne na drugu obalu Neretve.

Ovako će most izgledati kad se završe radovi
Ovako će most izgledati kad se završe radovi

Načelnik Jablanice Damir Šabanović za naš portal kaže kako je ovo veoma značajan projekt i da je poslije trideset godina čekanja bilo krajnje vrijeme da se i ovaj most rekonstruiše.

"To će puno značiti za sam kompleks muzeja 'Bitka za ranjenike' i upotpunjavanja turističke ponude, ali i razvoja samog kompleksa", kaže načelnik Jablanice za Klix.ba.

Ističe kako je ovaj projekat izuzetno kompleksan kao i njegova provedba, jer je bilo izmjena u izvedbenom projektu zbog čega i kasni završetak radova u odnosu na planirani rok, tako da ne može sa sigurnošću govoriti kad će biti u potpunosti završen i kad će se biti svečano otvaranje, ali će kako ističe javnost o tome biti obaviještena.

Direktorica Javne Ustanove Muzej Bitka za ranjenike na Neretvi Azra Đelmo ističe da ovo jedan od najvažnijih projekta koji se u zadnjih nekoliko godina realizuje.

"To je naš najvažniji eksponat , svjedok tih događaja iz 1943. godine i sigurno vjerujemo da će njegova obnova povećati i reprezentativnost samog kompleksa i da će veći broj turista da posjećuje ovaj lokalitet. Što je najvažnije sačuvat će se most i za buduće generacije, koje će imati priliku da i dalje uče o antifašizmu", kaže Đelmo za Klix.ba.

Izvođač radova je preduzeće HP Investing iz Mostara, a otpočeo je sa izvođenjem pripremnih radova u prvoj sedmici mjeseca marta 2020. godine.

Za realizaciju projekta, uz izvođača radova i Općinu koja je investitor, kao naručilac radova sudjeluju JP EPBiH dd Sarajevo i za provedbu nadzora Privredno društvo Institut IGH dd - Banja Luka.

Ugovorena vrijednost radova je 1.074.314 KM, a rok za izvođenje radova bio je krajem prošle godine.