Nije za gledanje
1.2k

Poruka u centru Sarajeva: Misa za Bleiburg i crni povez preko očiju pape Ivana Pavla II

L. K.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U centru Sarajeva, ispred katedrale Srca Isusova, nepoznate osobe stavile su povez preko očiju na spomeniku papi Ivanu Pavlu II.
S obzirom da je ovih dana u žiži javnosti goruća tema o održavanju komemoracije za blajburške žrtve, lako je zaključiti da je ovaj akt imao veze s tim najavljenim događajem u glavnom gradu BiH.

Crni povez može se interpretirati kao simbol institucionalnog sljepila, dobrovoljnog ili ne, te kao građanska intervencija kako bi oči duboko poštovanog pape bile zaštićene od mise koja relativizira prošlost.

Podsjetimo, osim u Bleiburgu, komemoracija za blajburške žrtve bit će održana 16. maja u Sarajevu i Zagrebu. Najavljeno je to ove sedmice, a nakon čega su uslijedile brojne negativne reakcije građana, političkih stranki i drugih javnih ličnosti.

Političke partije, od Stranke demokratske akcije, preko SDP-a do Naše stranke burno su reagovale pozvavši na otkazivanje mise. Također, nekoliko organizacija najavilo je proteste za 16. maj ukoliko se misa u katedrali Srca Isusova ipak održi.

Svoj glas protiv mise digao je i gradonačelnik Abdulah Skaka, SABNOR te jevrejska zajednica u Bosni i Hercegovini.

S druge strane, Hrvatski narodni sabor podržalo je održavanje mise te samog kardinala vrhbosanskog Vinka Puljića koji bi je trebao predvoditi.