Glavni odbor
384

Poruka SDA: Osuđujemo napade na Izetbegovića, stranka koja sada napušta vlast je neozbiljna

Piše: S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
U Sarajevu se danas održava sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA), a do sada usvojene zaključke medijma je prezentovao predsjednik Glavnog odbora Halid Genjac.

On je istakao da sve stranke u vlasti treba da se okrenu konstruktivnom djelovanju i da prestanu s manipulacijama.

"Bilo koja stranka, pa i SBB može napustiti parlamentarnu većinu, ali prvo mora napustiti sve pozicije u upravnim i nadzornim odborima te na direktorskim funkcijama koje su dobili zahvaljujući koaliciji. Tek nakontoga možemo razgovarati o nekim stranačkim zamjenama. Stranke koje godinu dana pred izbore zagovaraju izlazak iz vlasti su neozbiljne. Ozbiljne stranke trebaju naročito sad predano raditi na realizaciji programa koji su obećali građanima", kazao je Genjac.

Poručio je da će SDA u godini pred izbore naporno raditi na realizaciji ispunjenja obećanja, na sigurnosti sistema, na osiguranju penzija, socijalne zaštite, euroatlanskog pura i sl.

"Odbacujemo i osuđujemo orkestrirane napade na Izetbegovića, koji su izmišljenim povodom radili političari i mediji iz Srbije i RS-a. Opredjeljeni smo za dobrosusjedske odnose, ali to mora biti na principu međusobnog uvažavanja i poštivanja. Podsjećamo političke predstavnike Srbije da nisu garant Dejtionskig sporazuma. Oni su zbog svoje uloge u agresiji na BiH pozvani da potpišu mirovni sporazum. Srbija tim potpisom nije dobila nikakvo pravo da se miješa u unutrašnja pitanja BiH", naglasio je Genjac.

Jedan od zaključaka je i podrška nezavisnosti pravosuđa u BiH.

Pored toga još jednom je naglašeno da BiH mora ostvariti svoje pravo da ima slobodan pristup otvorenom moru, dajući podršku svojim kadrovima koji štite interese BiH u procesu gradnje Pelješkog mosta te pozivaju Hrvatsku da poštuje međunarodne konvencije.

SDA je osudila i sporazum Hrvatske i RS-a o isporuci gasa preko rafinerije u Bosanskom Brodu, poručujući da je takav sporazum pravno moguće potpisati samo sa državom BiH.

Na kraju je pozdravljena odluka Osnovnog suda u Srebrenici koji je u potpunosti prihvatio tužbeni zahtjev roditelja bošnjačke djece da imaju pravo na izvođenje nastave na bosanskom jeziku i naziv maternjeg jezika bosanskim.

Genjac je na kraju poručio da SDA priprema apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog kršenja ustavne odredbe o nacionalnoj zastupljenosti bošnjaka u institucijama RS-a, naglasivši da je samo jedan posto bošnjaka zaposleno.