{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poruka SAD-a bh. liderima ujedno je i poruka EU

F
13.10.2010. u 16:37
0
4
Poruka SAD-a bh. liderima ujedno je i poruka EU
0
Poruka  SAD-a bh. liderima ujedno je i poruka EU
Tanja Fajon
Poruka Sjedinjenih Država liderima u Bosni i Herecegovini za političke reforme ujedno je i poruka Evropske unije, izjavila je danas Feni zastupnica u Evropskom parlamentu i članica Komiteta za građanske slobode, pravdu i unutarnje poslove EP-a Tanja Fajon pred dolazak u Bruxelles američke državne tajnice Hillary Clinton nakon njene balkanske turneje.
Odgovarajući na pitanje da li SAD i institucije EU dijele iste stavove prema zapadnom Balkanu, posebno prema BiH, te da li u narednom periodu možemo očekivati koordiniraniju akciju SAD-a i EU prema regionu, uključujući BiH, u smislu diplomatske i druge pomoći kako bi se ubrzao njihov evropski put, Fajon je rekla da se u Evropskom parlamentu nadaju da će članstvo BiH u EU biti prioritet budućih bh. vlasti.

- Ustavne i druge promjene su nužne za članstvo BiH u EU. Vaša zemlja mora biti sposobna da sama odlučuje o budućnosti svojih građana. BiH samo kao jedna zemlja ima budućnost u EU i ja sam uvjerena da je to isti stav i insituticija EU i SAD-a - kaže Fajon.

Ona upozorava da BiH neće napredovati prema EU dok Srbi, Hrvati i Bošnjaci ne stave zemlju ispred entiteta.

- Ja sam uvjerena da je međunarodnoj zajednici u zajedničkom interesu da nudi pomoć BiH na putu prema EU i NATO-u i da je to u interesu za stabilnost regiona i za ubrzanje evropskog puta BiH - rekla je Fajon.

Ona je istaknula da su u Evropskom parlamentu potvrdili evropsku perspektivu BiH glasanjem za ukidanje viza, te očekuje da će to isto uraditi i ministri zemalja EU početkom novembra.

- Ukidanje viza bit će važan korak za BiH na evropskom putu i to je dokaz da i političari mogu za ostvarenje zajedničkog cilja, koji je u interesu svih građana BiH, ostaviti razlike postrani, kazala je Feni evropska parlamentarka Tanja Fajon.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: