{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poruka SAD-a bh. liderima ujedno je i poruka EU

F
13.10.2010. u 16:37
0
4
Poruka SAD-a bh. liderima ujedno je i poruka EU
0
Poruka  SAD-a bh. liderima ujedno je i poruka EU
Tanja Fajon
Poruka Sjedinjenih Država liderima u Bosni i Herecegovini za političke reforme ujedno je i poruka Evropske unije, izjavila je danas Feni zastupnica u Evropskom parlamentu i članica Komiteta za građanske slobode, pravdu i unutarnje poslove EP-a Tanja Fajon pred dolazak u Bruxelles američke državne tajnice Hillary Clinton nakon njene balkanske turneje.
Odgovarajući na pitanje da li SAD i institucije EU dijele iste stavove prema zapadnom Balkanu, posebno prema BiH, te da li u narednom periodu možemo očekivati koordiniraniju akciju SAD-a i EU prema regionu, uključujući BiH, u smislu diplomatske i druge pomoći kako bi se ubrzao njihov evropski put, Fajon je rekla da se u Evropskom parlamentu nadaju da će članstvo BiH u EU biti prioritet budućih bh. vlasti.

- Ustavne i druge promjene su nužne za članstvo BiH u EU. Vaša zemlja mora biti sposobna da sama odlučuje o budućnosti svojih građana. BiH samo kao jedna zemlja ima budućnost u EU i ja sam uvjerena da je to isti stav i insituticija EU i SAD-a - kaže Fajon.

Ona upozorava da BiH neće napredovati prema EU dok Srbi, Hrvati i Bošnjaci ne stave zemlju ispred entiteta.

- Ja sam uvjerena da je međunarodnoj zajednici u zajedničkom interesu da nudi pomoć BiH na putu prema EU i NATO-u i da je to u interesu za stabilnost regiona i za ubrzanje evropskog puta BiH - rekla je Fajon.

Ona je istaknula da su u Evropskom parlamentu potvrdili evropsku perspektivu BiH glasanjem za ukidanje viza, te očekuje da će to isto uraditi i ministri zemalja EU početkom novembra.

- Ukidanje viza bit će važan korak za BiH na evropskom putu i to je dokaz da i političari mogu za ostvarenje zajedničkog cilja, koji je u interesu svih građana BiH, ostaviti razlike postrani, kazala je Feni evropska parlamentarka Tanja Fajon.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: