BiH
1

Poruka s Jahorine: Turistička sezona mora trajati cijelu godinu

SRNA
Turizam, bez obzira na destinaciju - planinu ili more - mora da bude u funkciji tokom cijele godine, a ne samo u zimskoj, odnosno ljetnoj sezoni, poručili su učesnici Treće naučno-stručne konferencije "Jahorinski poslovni dani preduzetništva, gastronomije i turizma 2014".
Foto: FENA
Foto: FENA

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić naglasio je spremnost i odlučnost Vlade Srpske da kontinuirano podstiče i motiviše uspostavljanje inovacionog sistema za poslovnu zajednicu u Republici Srpskoj, jer će na taj način biti obezbijeđeni uslovi za podizanje konkurentnosti domaće privrede.

Prema njegovim riječima, na ovom skupu treba potražiti rješenja kako da Jahorina obezbijedi kvalitetnu turističku ponudu tokom cijele godine, bez obzira na vremenske uslove.

Prorektor Univerziteta u Zenici Darko Petrović naglasio je značaj trajanja turističke sezone tokom cijele godine. On je u ime Centra za inovativnost pri zeničkom univerzitetu ponudio stručnu pomoć u uspostavljanju tehničkih parkova.

Domaćin skupa dekan Ekonomskog fakulteta Pale Ljubiša Vladušić zahvalio je Vladi Republike Srpske i Vladi Zeničko-dobojskog kantona, kao i Univerzitetu Istočno Sarajevo i Univerzitetu u Zenici na podršci i pomoći u organizaciji ovog eminentnog skupa.

Foto: FENA
Foto: FENA

On je rekao novinarima da će akcenat na konferenciji biti stavljen na najmodernija evropska iskustva u promociju turizma kao privredne grane.

Na pitanje kako obezbijediti novac za kvalitetne turističke programe i projekte, ministar Komić i Vladušić su istakli da je vlast u Srpskoj prepoznala i da je spremna da finansira inovativne i kreativne projekte, kao i da značajne mogućnosti nudi i model javno-privatnog partnerstva, sve s ciljem obezbjeđivanja uslova za strane direktne investicije.

Uvodničari plenarnog dijela Konferencije, koja će trajati do 7. februara, bili su istaknuti međunarodni stručnjaci Gerd Wassenberg sa Instituta za inovativnost i preduzetništvo u Njemačkoj i Teoman Duman, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta Burč iz Turske.

Wassenberg je, izražavajući oduševljenje učešćem na ovom skupu, poželio da konferencija postane tradicionalno okupljanje svjetski priznatih ekonomskih eksperata.

Foto: FENA
Foto: FENA

On je konstatovao da "dobri domaćini u prelijepom krajoliku, uz stručnu i naučnu podršku, mogu postići izuzetne rezulate u oblasti turizma".

Duman je ocijenio da su i Jahorina i druge poznate turističke destinacije u BiH "pravi zlatni rudnici".

Za izuzetan doprinos razvoju i podršku Ekonomskom fakultetu Pale, Vladušić je ministru Komiću uručio Plaketu ovog fakulteta.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić otvorio je danas na Jahorini Treću naučno-stručnu konferenciju "Jahorinski poslovni dani preduzetništva, gastronomije i turizma 2014", čija je glavna tema "Inovativnost i preduzetništvo u turizmu".